A kormányfő elmondása szerint a benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik, a cső használatáért pedig Magyarországnak fizetnie kell. Ennek a díjat azonban az ukránok „egyik napról a másikra” megemelték – jegyezte meg.

Közölte, hogy a benzinkereskedelmet a magángazdaság intézi Magyarországon, ennek a gazdasági szereplői pedig ezt a többletet azonnal beépítik az árakba, ami miatt nő a benzin ára és az infláció is, utóbbi elmondása szerint fél százalékkal.

Megjegyezte, hogy ellentétes érzelmei vannak az áremelés miatt, mert miközben dühös, addig azt is látja, hogy Ukrajna az életéért küzd. Ennek ellenére azonban a háború folytatása és nem a béke felé hajlanak, amihez mindenhonnan pénzt próbálnak gyűjteni – tette hozzá.

Orbán Viktor megjegyezte, hisz abban, hogy a mostani eszközökkel 10 százalék alá tud menni az év végéig az infláció.

Szerinte a multinacionális kereskedőláncok kihasználják az áremelkedéseket, és többet próbálnak emelni, mint amennyit szabadna.

Meggyőződése szerint ez komoly szerepet játszott az infláció alakulásában, ezért fel kell lépni az árspekuláns multikkal szemben, ahogy ezt elmondása szerint meg is tették.

Közölte, hogy a háborúnak és a szankcióknak is köze van az inflációhoz, amik ellen szintén tenni kell.

Megfékezi a szökni készülő árakat a lakossági árfigyelő

Már legalább két százalékponttal csökkentette az élelmiszer-inflációt a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online árfigyelő rendszer.
Bővebben--->