Már a nagyközönség számára is elérhető az önvezető taxiszolgáltatás San Francisco bizonyos részein – számolt be róla a CNN.

A szolgáltatást üzemeltető Cruise már 10 milliárd dollárnyi befektetést kapott olyan nagy multinacionális vállalatoktól, mint a Microsoft, a SoftBank és a Walmart.

A szolgáltatás egyszerűen működik: az alkalmazáson keresztül meg kell rendelni az autót, majd be lehet szállni, bekapcsolják a biztonsági övet és már indul is a taxi

Egyelőre csak késő estétől rendelhető az önvezető taxi, de a későbbiekben nemcsak ezt bővítené a cég, hanem földrajzilag is szeretne terjeszkedni.

Cél a biztonságosabb utazás

Kyle Vogt, a Cruise szolgáltatás társfeltalálója és vezérigazgatója azt mondja, hogy azért valósítják meg ezeket a fejlesztéseket, mert azok pozitív hatással lehetnek a társadalomra.

Az előnyök a cég igazgatója szerint a következők:

  • a járművek teljesen elektromossá válhatnak;
  • sokkal biztonságosabban tudnak vezetni a számítógépek, mint az emberek;
  • a robotaxikban az utasok hátradőlhetnek, nem kell koncentrálniuk, „akár aludhatnak” is.

„Nem kell azon aggódni, hogy kivel ülsz egy autóban például egy Uberben” – közölte a vezérigazgató.

Olcsóbbak lehetnek a robotaxik, mint a versenytársak

A költségek tekintetében is kedvezőbbek lehetnek az önvezető kocsik. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy nem kell kifizetni a sofőrök bérét és járulékait, valamint, mivel a járművek teljesen elektromosak, üzemeltetésük is kevesebbe kerül.

Egy utazás alapára 5 dollár, amihez mérföldenként 90 cent, percenként 40 cent adódik hozzá.

Tehát csak az, hogy beszállunk a kocsiba forintba átszámítva közel kétezerbe kerül.