Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak összesített vagyona 2023-ban megközelítette a 2 ezer milliárd forintot. Ez éves összevetésben több mint 21 százalékos, azaz 350 milliárd forintos növekedést jelent.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) szektorelemzése szerint az összesített taglétszám meghaladta a 2,08 millió főt. Ezt a számot főként az egészségpénztárak létszámgyarapodása húzta fel.

A munkáltatói nyugdíjpénztár-befizetések a 2018-as szintre ugrottak, ennek köszönhetően az év egészét tekintve 21 százalékot meghaladó emelkedéssel, 1,9 milliárd forinttal nőtt a pénztárakban kezelt összesített vagyon.

Csak a negyedik negyedévben 6,58 százalék becsült hozamot értek el a pénztárak.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke megjegyezte, hogy az utolsó negyedév az átlagosan erősebbre lett az egyéni befizetéseket tekintve. Szerinte jelek szerint sokan felismerték, hogy az szja-visszatérítés érdekében érdemes az egészségpénztári számlát feltölteni, hiszen számos módon felhasználható az itt rendelkezésre álló összeg.

A lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege közel 54, míg a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatási kiadások 22 százalékkal növekedtek a tavalyi év során. Ez azt jelenti, hogy e két területen 2023-ban megdőlt a kifizetési rekord.

Giga mennyiségű adót fizetnek, mégis boldogok

Egy friss összesítésből kiderült, hogy mely európai munkavállalók fizetik a legtöbb, illetve a legkevesebb adót.