Eddig nem volt mód arra, hogy a digitális nomádok legálisan dolgozhassanak Olaszországban hosszú távon. Az olasz jog azonban 2022. március 28-án új vízumot tett lehetővé a távoli munkavállalók számára, amely most április 4-től hatályos – írta meg az Euronews.

Ki igényelhet olasz digitális nomád vízumot?

A digitális nomád vízumokat általában úgy tervezték, hogy minden távoli munkavállaló számára előnyösek legyenek. Az olasz vízum azonban abban különbözik, hogy „a bevándorlási törvénykönyv 27. cikke szerint a magasan képzett munkavállalókat célozza meg.

Az olasz kormány rendelete a digitális nomádot az EU-n kívüli államok állampolgáraként határozza meg,

 

aki magasan képzett munkatevékenységet végez olyan technológiai eszközök használatával, amelyek lehetővé teszik számára a távoli munkavégzést, akár önálló vállalkozóként, akár magánvállalkozóként.

2022-ben nem volt világos, hogy ki minősül „magasan képzett munkavállalónak”, de most már egy kicsit tisztább a helyzet, ez a meghatározás némileg megváltozott.

 

2024 márciusától a vízum azon munkavállalók számára áll rendelkezésre, akiknek éves jövedelme legalább háromszorosa az egészségbiztosításnak, ez valamivel kevesebb, mint 28 000 euró évente.

Emellett a jelentkezőknek igazolniuk kell, hogy a tartózkodásuk idejére megfelelő szállással rendelkeznek, és legalább hat hónapja már digitális nomádként vagy távmunkásként dolgoztak máshol. A vízum megadása előtt a konzuli hivatalba kell benyújtaniuk a munkáltatójuk által aláírt nyilatkozatot.

Nem mindenki jelentkezhet.

Azoknak az embereknek automatikusan elutasítják a vízumkérelmét, akiket az elmúlt öt évben bűncselekmény miatt ítéltek el, még ha nem is jogerős ítélettel.

A vízum egy évig érvényes.

A kiadott engedélyen ez lesz: „digitális nomád – távmunkás”, és legfeljebb egy évig érvényes. Évente megújítható, de csak akkor, ha fennállnak azok a feltételek és követelmények, amelyek lehetővé tették a kiadását.

Ha egy digitális nomád családtagokat szeretne magával vinni, az is megengedett – de bizonyos kitételekkel.

A vízumkérelem benyújtása előtt a kérelmezőknek adózóvá kell válniuk Olaszországban

Adósértés esetén a hivatal haladéktalanul a vízumot eredetileg kiállító hatósághoz irányítja a jogsértést.

A jelenlegi vízumokhoz hasonlóan úgy tűnik, hogy Olaszországban nem korlátozzák a leendő távoli munkavállalóknak kiadott engedélyek számát.

A VisaGuide.World rangsora alapján Spanyolország viszi a prímet a szabad munkavállalók között, ahol 2023-tól a távmunka-vízum lehetővé teszi, hogy a munkavállalók akár egy évig is az országban éljenek. Itt olvashatja a listát arról, hol jó még távmunkában dolgozni >>>