Csökken az olaj ára kedden, mivel a befektetők a kulcsfontosságú amerikai és kínai fogyasztói árindex-adatokra, valamint a Federal Reserve szakpolitikai ülésének eredményére vártak, hogy kiderüljön milyen hatással lesz az infláció az üzemanyag igény változására. 

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 13 centtel, 0,16%-kal hordónként 81,50 dollárra esett 0613 GMT-re, az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése pedig 7 centtel, 0,04%-kal 77,67 dollárra esett. 

Azonban az árak mintegy 3 százalékos hétfői csúcsa azt bizonyítja, hogy az északi féltekén a nyári vakáció idén nyáron növeli majd az üzemanyag-keresletet. Egyes elemzők szerint ez a növekedés valószínűleg rövid ideig tart, tekintettel a magasabb kamatláb kilátásaira – írja a Reuters.

Ellenben az árak alakulásának jövőjéről egyelőre nem érdemes jóslatokba bocsátkozni: az amerikai fogyasztói árindex májusi adatainak közzétételét és a Fed kétnapos politikai ülésének lezárását egyaránt szerdára tervezik.

Óvatosak voltak a kereskedők a kínai makrogazdasági adatok szerdai közzététele előtt is.  Kelvin Wong, az OANDA vezető piaci elemzője szerint az olajárak lehetséges kedvezőtlen makromotorja a kínai inflációs adatok lesznek, amelyek holnap fognak megjelenni.