Farkas András nyugdíjszakértő a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy meglátása szerint a januári 15 százalékos emelés után a kormány csak a kötelező nyugdíjkorrekciót teljesíti. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése várhatóan szeptember 8-án jelenik meg, ami minimum 16,5 százalékos, de inkább 18-19 százalékos pénzromlással kalkulálhat – írja a Forbes.

A legoptimistább becslés a minimum 1,5 százalékos nyugdíjemelés, de valószínűbb, hogy a 3 százalékot is eléri, amivel az átlagnyugdíj 6500 forinttal 208 ezer forintra emelkedne. Az emeléssel járó korrekció tíz hónapra visszamenőleges, így az átlagnyugdíjjal rendelkezők az emelkedett novemberi juttatás mellett 65 ezer forintos kiegészítést is kapnak.

Elmaradhat a prémium

Eddig minden év végén kaptak prémiumot a nyugdíjasok, idén azonban ez elmaradhat, ugyanis ez a juttatás akkor jár, ha a gazdasági növekedés megfelelő mértékű, azaz a 3,5 százalékot is meghaladja a GDP.

Márpedig az MNB prognózisa és az elemzők szerint a növekedés idén még a legoptimistább forgatókönyv esetén is legfeljebb 1,5 százalékos lesz.

2024-ben viszont már 3,5-4,5 százalékos növekedéssel számol a jegybank. Jövő januárban viszont a nyugdíjtörvény alapján ugyancsak kötelező lesz az emelés, melyet az éves inflációs előrejelzés határoz meg: ez a jegybank szerint 3,5-5,5 százalék lehet, várhatóan az emelés is ehhez az arányhoz fog igazodni.

Nem mindegy, mikor megyünk nyugdíjba: itt a nyugdíjmatek

Mintegy 95 ezer öregségi nyugdíjas maradt ki tavaly az infláció miatti extra emelésekből, és a 13. havi nyugdíj folyósításából is. A friss és a régebbi nyugdíjasokat másként érinti az emelés. Meglehetősen sokan panaszolhatnák tehát az infláció miatti emelés elmaradását. Bővebben--->