A társadalom konszenzusa volt az orosz gáz megszerzése – mondta Lars-Hendrik Röller az Financia Times-nak. Angela Merkel volt német kancellár gazdasági tanácsadója kitartott amellett, hogy országa nem követett el hibát, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együttműködve hatalmas gázszállításokat biztosított.

Ez segített abban, hogy erős növekedési rátákat kapjunk, amelyek 10-15 éven keresztül olyan dolgokat fedeztek, amelyek egyébként nem lettek volna lehetségesek

– mondta a gazdasági tanácsadó a brit gazdasági lapnak adott interjújában.

Röller szerint – aki utolsó 11 évében Angela Merkel gazdasági főtanácsadója volt – nemigen volt más választása, mint hogy nagy összegben az orosz gázra tegyen, miután úgy döntött, hogy fokozatosan kivonul az atomenergiából. „Lehet vitatkozni azon, hogy ez volt-e a helyes döntés, de akkoriban ez volt a társadalmi konszenzus” – emlékeztetett a főtanácsadó.

Ha akkor tudtuk volna, amit most tudunk, természetesen másképp cselekedtünk volna

– tette hozzá Lars-Hendrik Röller. Bár Angela Merkelt sokáig úgy tartották, hogy a korabeli nyugati vezetők közül ő az, aki a legjobban ismeri Vlagyimir Putyint, politikáját amiatt kritizálták, hogy túlságosan engedékeny volt az expanzív orosz elnökkel szemben – írja a Politico.