Christian Lindner német pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormánykoalíció várhatóan néhány napon belül politikai megállapodásra jut a 2024. évi felülvizsgált költségvetés szerkezetéről, ugyanakkor elismerte, hogy az nem valószínű, hogy a terveknek megfelelően még az év vége előtt átmegy a parlamenten – írja a Bloomberg.

Olaf Scholz kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Lindner megállapodtak abban, hogy péntek délután folytatják a tárgyalásokat, miután a pénzügyminiszter visszatér az európai uniós kollégákkal folytatott brüsszeli találkozójáról.

Az eredeti cél az volt, hogy az új költségvetést december végéig jóváhagyják a kabinetben, és elküldjék a parlamentnek jóváhagyásra, de ez az ütemterv most már teljesíthetetlen. Emiatt a pénzügyminiszternek egy ideiglenes tervet kell készítenie.

Tudomásul vettem, hogy a koalíciós partnereknek nagyon ambiciózus menetrendjük volt, de nem jelent krízist, ha jövő évig nem kapjuk meg a költségvetési törvényt

– mondta Lindner a belga fővárosban, hozzátéve: „Az állam teljes mértékben működőképes, egyetlen hatóság sem fog bezárni, és egyetlen bér sem lesz visszatartva.

Rendesen meg kell húzni a germán nadrágszíjat

Olaf Scholz kancellár hárompárti szövetsége kénytelen volt átdolgozni a büdzsét, miután a múlt hónapban a német legfelsőbb bíróság sokkoló ítéletében korlátozta az adósságfinanszírozású kiadásokat a rendes szövetségi költségvetésen kívüli különalapokon keresztül.

A pénzügyminiszter jövőre 17 milliárd eurós hiányt állapított meg, amelyet olyan intézkedésekkel kell betömni, mint a kiadások és a támogatások csökkentése.

Lindner ismételten kizárta mind az adóemeléseket, mind a nettó új hitelfelvétel korlátozásának újabb felfüggesztését jövőre. A szabad demokraták elnökének már a 2023-as pótköltségvetést is jóvá kellett hagynia, amely már negyedik éve tartalmaz kivételt az adósságfékként ismert mechanizmus alól.

Németország a stabilitás horgonya

A Scholz vezette szociáldemokraták és a Habeck vezette Zöldek vezető tisztségviselői 2024-ben ismét a hitelfelvételi korlát sürgősségi felfüggesztésére szólítottak fel, mondván, hogy ez indokolt Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a kormány azon döntése miatt, hogy jövőre több mint 8 milliárd euró további katonai segélyt nyújt Kijevnek.

A legjobb befektetési hely ma Németország.

Arra a kérdésre, hogy a befektetőknek aggódniuk kell-e Európa legnagyobb gazdaságának költségvetési zavarai miatt, Lindner kitartott amellett, hogy Németország továbbra is egy „stabilitási horgony”, csökkenő GDP-arányos adósságával és éves hiányával.