Bár Magyarországon a beérkező megrendelések visszaesése tapasztalható az utóbbi időben, de még nem érzékelhető erőteljesen, hogy a német ipari termelés szeptemberben 1,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest – közölte a szövetségi statisztikai hivatal.

Egy kevésbé ingadozó negyedéves összehasonlításban a termelés 2023 harmadik negyedévében 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint a második negyedévben – írja a Destatis adatai alapján a Portfolio.

A jelentős negatív tendencia nagyrészt az autóipar visszaesésének tudható be, ahol az előző hónaphoz képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 5,0 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

 

Pocsék adatokat közölt a magyar iparról a KSH

A KSH adatai szerint szeptemberben 7,3 százalékkal csökkent az ipari termelés, a két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás.

Németországban

  • az elektromos berendezések gyártása 4,4 százalékkal zuhant,
  • a gyógyszeriparban pedig jelentős, 9,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható,
  • az ágazatban azonban a gépipari termelés 4,1 százalékos növekedésével a pozitívum egy halvány szikrája is megmutatkozott.

Az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül 2023 szeptemberében 1,7 százalékos csökkenést mutatott 2023 augusztusához képest, szezonális és naptári kiigazítások után:

  • a beruházási javak termelése 0,2 százalékkal,
  • a közbenső termékek termelése 1,9 százalékkal csökkent,
  • a fogyasztási cikkek termelése pedig jelentős, 4,9 százalékos visszaesést szenvedett el,
  • az ipari ágazaton kívüli energiatermelés szintén 1,7 százalékkal csökkent 2023 szeptemberében,
  • míg az építőipari termelés nem változott az előző hónaphoz képest.

Az éves összehasonlításban a feldolgozóipari termelés 2023 szeptemberében 3,7%-os csökkenést mutatott a naptári kiigazítások után, ami rávilágít az ágazat előtt álló kihívásokra a folyamatos gazdasági ingadozásokkal szemben.

Németország üres államkasszával várja a recessziót

Európa gazdasági nagyhatalma recesszió előtt áll, ahol az olcsó orosz gáz elvesztésével megugrott energiaköltségek különösen az ipar számára jelentenek óriási terhet és versenyhátrányt. Az üzleti világ amiatt aggódik Németországban, hogy Olaf Scholz kormánya nem összeszedett a válság kezelésében, az államkassza pedig kiürült, ami külföldre űzheti az alapvető iparágakat. Bővebben >>>