Januárban az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 11,3 százalékkal zuhantak a feldolgozóipar új megrendelései a decemberi 12 százalékos növekedést követően. Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 6 százalékos csökkenés szerepelt januárra.

A feldolgozóipar januári új megrendelései naptári kiigazítással 6 százalékkal csökkent éves összevetésben a december 6,6 százalék bővülés után.

A kevésbé volatilis három hónapos összehasonlítás azt mutatta, hogy az új rendelések 2,3 százalékkal voltak magasabbak tavaly november és idén január között, mint a megelőző három hónapban.

A decemberben bekövetkezett erőteljes növekedés annak tudható be, hogy számos iparágban nagyon magas volt a nagy megrendelések száma.

A Destatis szerint a rendelésállomány ismét az átlagos szintre állt vissza januárban. Havi összehasonlító alapon ez különösen szembetűnő:

  • az elektromos berendezések gyártása (-33,2 százalék),
  • az egyéb járműgyártás, így a repülőgépek, hajók, vonatok esetében (-27,3 százalék),
  • a fémtermékek gyártása területén (-14,5 százalék). 

Az autóiparban viszont 4,2 százalékkal nőtt az új rendelésállomány januárban a decemberi 5,8 százalékos csökkenés után.

A beruházási javak területén januárban 13,1 százalékos, a köztes termékek szektorában 9,3 százalékos, a fogyasztási cikkek ágazatában pedig 5,7 százalékos új megrendelésállomány visszaesést jegyeztek fel decemberrel összevetve.

Januárban a belföldi új megrendelések 11,2 százalékkal, a külföldi megrendelések pedig 11,4 százalékkal estek vissza.

Tavaly 5,9 százalékkal estek a feldolgozóipar új megrendelései Németországban.