Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt közölte a honlapján, hogy március elején érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek, olvasóink azt jelezték, hogy nem kaptak még értesítést a NAV-tól a fizetendő gépjárműadó összegéről és a befizetés módjáról.

Ugyanakkor korábban az adóhatóság arról is tájékoztatott, hogy idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után

– március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót,

melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt.

Viszont ezek a határozatok március közepén sem érkeztek meg minden érintetthez, ami ugye azt is jelenti, hogy mindenképpen vannak és lesznek olyan gépjármű tulajdonosok, akiknek alig egy hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy a határozat kézhez vételétől előteremtsék a szükséges összeget.

Ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy

  • mi a késlekedés oka,
  • az érintettek hány százalékának küldték már ki az értesítőt, illetve
  • mi az értesítések kiküldésének végső határideje.

Érdeklődésünkre mindössze annyit közöltek, hogy folyamatosan érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok, illetve némileg módosítva az eredeti elképzelést, hozzátették:

a napokban mindenki megkapja a saját adóját tartalmazó iratot.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára korábban arról beszélt, hogy

mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés,

amely eredményeként az idei évtől az évi két alkalom, március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni. A PM szakpolitikusa szerint azért kellett ezt a lépést megtenni, mert sok autós az évi kétszeri fizetés alkalmával vagy elfeledkezett a második részletről, vagy duplán kifizette.

Soha ennyi pénzt nem vettek el a magyaroktól, miért döntött így a kormány?

Kilenc éve nem volt annyi adófajta, mint idén - derül ki egy frissen megjelent kutatásból. Ám hiába az eddigi legsúlyosabb adóprés, februárban rekord hiányt könyvelhetett el az államháztartás. Itt vannak a részletek.

A gépjárműadót egy összegben kell megfizetni április 15-ig, de vannak kivételek

Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpont után kapja meg az érintett, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.

A természetes személy adózó – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyt is – tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelmére az adóhatóság a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyez - közölte az adóhivatal.