NAV a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, illetve az online pénztárgépek szabályos üzemeltetését vizsgálja. Az idén emellett kiemelt figyelmet kap a jövedéki szabályok betartása, az automata berendezések működtetése, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítása, megfizetése is – áll az adóhivatal honlapján.

Ezen a héten a következő akciókra lehet számítani:

  • A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 10. és 31. között ellenőrzik a strandokon értékesítő vállalkozásokat.
  • A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vármegye strandjain és fürdőiben, illetve vendéglátóhelyein, fesztiválokon és rendezvényeken, valamint a fagylaltárusoknál és a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusoknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését.
  • A NAV baranyai munkatársai július 31. és augusztus 6. között szerdán Mohácson a Felszabadulás és a Jókai utcai üzleteket, csütörtökön Pécsett a bioboltokat,  pénteken pedig szintén Pécsett, a Szendrey Júlia utcai boltokat és vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.
  • A NAV baranyai munkatársai a vármegye ipari parkjaiban és nagykereskedelmi bázisain a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.
  • A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják, akár többször is. Július 31. és augusztus 4. között a vármegye dinnyeárusainál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét. Augusztus 7. és 11. között a mobilkészüléket és számítástechnikai kiegészítőket árusítókat ellenőrzik.
  • A NAV munkatársai 2023. július 17. és augusztus 13. között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye turisztikailag frekventált területein (Miskolc belváros, Miskolc-Lillafüred, Miskolctapolca, Bogács, Mezőkövesd, Tokaj) ellenőriznek. A revizorok a vendéglátóhelyeken, a piacokon és a strandokon árusítóknál vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a jövedéki termékek szabályszerű értékesítését, továbbá kontrollálják a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését.
  • A NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 2. és 3. között a fagylaltozókat, illetve a cukrászdákat ellenőrzik a vármegyében. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, továbbá a jövedéki termékek eredetét vizsgálják.
  • A NAV Heves Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai – több társvármegye revizoraival karöltve – 2023. július 17. és augusztus 18. között ellenőrzik a vármegye területén lévő üdülővárosokban és azok vonzáskörzetében a turizmust, vendéglátást és szálláshely-szolgáltatást végzőket és a szezonális termékeket ideiglenes árusítóhelyeken értékesítőket. A NAV szakemberei ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.
  • A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai júliusban a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a különböző turisztikai rendezvényeken, strandokon értékesítőket ellenőrzik.  A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.
  • A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2023. július 31. és augusztus 4. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket: július 31. hétfő: Rétsági járás, augusztus 1. kedd: Pásztói járás,  augusztus 2. szerda: Bátonyterenyei járás, augusztus 3. csütörtök: Balassagyarmati járás, augusztus 4. péntek: Salgótarjáni járás
  • A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az élelmiszerüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 2023. július 31. és augusztus 5. között a Velencei-tó térségében (Dinnyés, Agárd, Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Pákozd, Sukoró és Nadap) ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét. Emellett vizsgálják a jövedéki szabályok betartását, az automata berendezések működtetését és a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítását és megfizetését is.
  • A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 1. és augusztus 31. között a fürdőket és strandokat ellenőrzik.
  • A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 17. és 31. között a turisztikailag frekventált helyeken (strandokon, rendezvényeken) ellenőrzik a kereskedőket és szolgáltatókat. A nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, a jövedéki szabályok betartását, az automata berendezések működését, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálják a revizorok.
  • A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 3. és 31. között strandokon és a turisztikailag frekventált helyeken ellenőrzik a kereskedőket és vendéglátókat.

Kevesebb adóellenőrzés, de nagyobb hatékonyság jellemezte a NAV tavalyi munkáját

Az adóhatóság nemrég tette közzé a 2022-es vizsgálatairól szóló összefoglalóját. Az évkönyvből az adóhatóság ellenőrzési kapacitását és hatékonyságát alátámasztó statisztikákon túl az elmúlt éveket érintő és a jövőt előrevetítő tendenciák is leszűrhetők. Bővebben >>>

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, a jövedéki szabályok betartását, az automata berendezések működését, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettség teljesítését vizsgálják.

Az adóellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.