Házi Ádám szerint a napelemtelepítési pályázat legkritikusabb pontja az idő, hiszen aki nem készül fel szükséges dokumentumokkal, méreti fel ingatlanát és választ telepítő céget, az könnyen kicsúszhat a határidőből. Az igazgató azt is kifejtette az Indexnek, hogy mely pontokra kell odafigyelni a január 15-én induló pályázat benyújtásánál.

Fontos tisztában lenni például azzal, hogy a pályázatban szereplő ingatlanra nem lehet vállalkozás bejegyezve, illetve hogy a támogatás csak új beruházásra folyósítható. Lényeges még fényt deríteni arra is, hogy az ingatlanban hány fázis van, hiszen a pályázatban megkötött 4-5 kilowatt teljesítményű hibrid inverterek esetében csak három fázisú csatlakozás lehetséges.

Az Economx már megírta, hogy a kormány 75 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakosságnak napelemek telepítésére és a megtermelt zöld energia tárolására. A támogatás a családok költségének körülbelül 65 százalékát fedezi. 

Az egyik kulcsfontosságú kérdés, hogy mennyi ideig elég a 10 kilowattórás akkumulátor. Házi Ádám szerint ez nagyrészt az akkumulátorról működtetett eszközöktől függ.

A szakértő kifejtette, hogy a legfontosabb fogyasztókat, így például riasztót, világítást, hűtőszekrényt vagy kazánvezérlést célszerű az akkumulátorra kötni, míg a sütő vagy klíma használata gyorsan le fogja meríteni azt.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy akkumulátor telepítésnél fontos tájékozódni hogy a választott inverter képes-e rendszerszünet esetén tartalékáram-ellátásra vagy sem.

A szakértő szerint az idei év minden napelemekkel foglalkozó cég számára kihívásnak bizonyult, nemcsak a visszatáplálás leállítása, hanem a támogatások hiánya, az infláció és a felhalmozott árukészletek által hátráltatott piac miatt is. Sok cég a személyzet elbocsátására vagy tevékenysége felfüggesztésére kényszerült. A Napenergia Plusz Program újítást hozott a megújuló energiaforrások terén, az egész szakma pozitív változásokra számít.

(Gyurka Eszter)