Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentése szerint azok maradhatnak ebben a rendszerben, akik csütörtök éjfélig jelezték a napelem telepítési igényüket és 2025 végéig be is fejezik a beruházást. Az éves szaldó elszámolást onnantól számítva tíz évig igényelhetik. Azonban a meglévő beruházás esetében is van mód az éves elszámolás fenntartására.

A hírt a miniszter azt követően jelentette be, hogy Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével egyeztetett.

Lantos megjegyzi, hogy az egyeztetés alapján a lehető legrövidebb időn belül módosítani fogja a Minisztérium a vonatkozó rendeletet és a jövő évtől is fennmarad az éves szaldó.

Lantos megjegyzi, hogy az éves elszámolás megtartását a Fidesz-frakció és az iparági szövetségek kezdeményezték. Hozzátette azonban, hogy az Európai Unió elvárása szerint 2024 január 1-jétől meg kell változtatni a rendszert, és a bruttó elszámolást kell bevezetni.

A kedvezőbb elszámolás a már üzemelők mellett az olyan háztartási kiserőművekre is érvényes lesz, melyek szeptember 7. éjfélig jelezték a fejlesztési igényüket.

Döntöttek: szabaddá tennék az utat az erkélynapelemek előtt

Egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményez a II. Kerületi Önkormányzat a költséghatékony napelemes megoldásokról.
Bővebben--->