A 2008-as válság után óriási munkanélküliség volt a mediterrán országokban, különösen Spanyolországban és Portugáliában, pláne a fiatalok körében. Azóta nagyon megváltozott a helyzet: a munkanélküliséget a munkaerőhiány kezdi felváltani, különösen Portugáliában.

Kellemes hely a nomádoknak

A kellemes éghajlatú ország az utóbbi években nem csak a turisták, hanem a digitális nomádok célpontja is lett, akik munkájukat otthonuktól és munkahelyüktől távol, más országban végzik, és Portugália adókedvezményekkel vonzotta őket oda. A főváros, Lisszabon különösen felkapott lett köztük a Bloomberg szerint, így megemelkedtek a lakásárak és bérleti díjak, megnövelve a helyi fiatalok költségeit, akiknek így az ottani bérek egyre kevésbé nyújtanak fedezetet a megélhetésre.

Kelet-európai bérszint

A kontinens nyugati felén Portugália az egyetlen, ahol az átlagbér régiónk szintjén van, vagyis jócskán elmarad az összes többi országétól. A nettó átlagbér 1200 euró alatt van, miközben a Portugáliával egyedül szomszédos Spanyolországban a 2000 eurót közelíti, persze ott is vannak országok belüli jelentős eltérések. Csak összehasonlításképp: a portugál átlagbér így nagyjából a lengyel, litván és lett szint környékén van, a cseh és észt szintet jóval alulmúlja, a visegrádi országok közül a magyar és szlovák szintet haladja meg, nem túl sokkal.

Ilyen körülmények között a fiatal portugál munkavállalók az északabbra fekvő, országokba mennek állást vállalni, mégpedig jóval nagyobb arányban, mint régiónkból: évről évre a friss diplomások 40 százaléka kezdi meg a munkát más országban, leggyakrabban Írországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban. A cégek, köztük a Banco Commercial Portugues SA nem találnak munkaerőt sok területen, különösen az informatikai ágazatban.

Torz adórendszer

A hiányszakmában ugyan jóval magasabb bért fizetnek, mint a portugál átlag, de miután erősen progresszív az adózás 14,5 százaléktól 48 százalékig, ezek mindegyike már a 48 százalékos sávban van, így a nettó összeg igen szerény lesz. A probléma orvoslása érdekében egyrészt meg kell változtatni az adórendszert (akár közel lineárissá tenni, mint amilyen nálunk), de emellett a cégek is kénytelenek lesznek jóval magasabb béreket fizetni.

Jöhet a felzárkózás

Az ország már nem olyan szegény, hogy ne folytassa a valamikor régen elakadt felzárkózást. A portugál jegybank szerint 2025-ig 16 százalékos béremelés várható, ami a közeljövőben végző egyetemistákat még nem téríti el attól a szándékuktól, hogy más európai országban kezdjenek, a most egyetemre menők viszont már bíznak abban, hogy mire végeznek, már komolyabb bérfelzárkózás zajlik, így nagyobb hányaduk tervezi az országban maradást.