Amikor a HR-ről van szó, az emberek általában arra kíváncsiak, hogyan lehet kitűnni a munkahelyen. „Tegyünk többet, mint amennyit kell, találjunk módot arra, hogy innovatívak legyünk, és ne csak problémákkal, hanem megoldásokkal is előálljunk. Miután tíz évig dolgoztam a HR területén, rájöttem, hogy három dolgot sosem tennék meg a munkahelyemen” – tanácsolja Valerie Rodriguez, egy New Jersey-i humánerőforrás-igazgató a Business Insider cikkében.

Ok nélküli munkamegosztás és a magánélet titkai

A legfontosabb, hogy ne osszuk meg túlságosan a munkafolyamatokat a munkahelyen. A túlzott munkamegosztás gyakran többet árt, mint használ, mert lehetővé teszi, hogy más emberek döntéseket hozzanak helyetted; még akkor sem biztos, hogy jó ötlet, ha ez gondoskodó szándékból történik mindez.

Lényeges, hogy ne osszuk meg a magánéletünkkel kapcsolatos dolgokat azokkal, akikkel együtt dolgozunk, mivel ez lehetőséget ad arra, hogy mérlegeljenek és döntéseket hozzanak helyettünk.

Túlzott alázatosság

Nem érdemes túl alázatosnak sem lenni, ha a munkahelyről van szó. Nem arról van szó, hogy bárki legyen beképzelt, vagy legyen bunkó, hiszen azzal sem jutunk messzire. Lehetünk kedvesek és empatikusak, de ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy az emberek átlépjenek rajtunk: nem szabad az utolsó helyre tenni magunkat másokhoz képest.

A sikeres emberek hajlamosak közvetlenül beszélni az eredményeikről, és jóval hangosabbak, míg a szuper-szerény emberek nem igazán beszélnek az eredményeikről, és nem is képesek kiállni magukért, így könnyebben háttérbe is szorulnak. „Én valaha nagyon hittem abban, hogy a munkám magáért beszél, de azóta megtanultam, hogy ha nem képviseled magad, akkor senki más sem” – jegyzi meg Rodriguez.

Túltolt céges bulik

A céges bulik után másnap sok esetben pletykák keringenek a munkahelyeken. A HR-guru szerint ezeken a rendezvényeken nem érdemes egy-két óránál tovább maradni, csak ha nagyon muszáj. Még ha jól is vagy, és nem veszel részt semmi rosszban, ha mégis látsz valamit, akkor jó eséllyel a HR vagy a jogi osztály kopogtatni fog az ajtódon.

Azt mondom, ugorj be, tölts el egy kis időt a partin, és mutasd meg magad, de pár óránál tovább lógni nem mindig szolgál jó célt

– mondja Rodriguez, aki az alkohol pusztító hatásától is óva inti a bulibárókat és -balerinákat.