A háttérzenének számos előnye lehet. Bizonyos kutatások szerint a megfelelő zene segíthet a stressz csökkentésében, és ezzel javíthatja a munkavégzés hatékonyságát. Csakhogy akad olyan munkahely is, ahol a vezetők kimondottan tiltják a zenehallgatást. 

Előnyök

Szépségszalonokban, vendéglátóhelyeken, benzinkutaknál a hangszórókból is áradhat a zene, más cégeknél pedig – ahol engedik – fülhallgatót használhatnak a dolgozók, amivel egyúttal azt is jelezhetik kollégáiknak, hogy aktuálisan elkülönítik magukat a munkatársaiktól, mert éppen a munkájukba akarnak mélyedni.

Azok az alkalmazottak, akiknek lehetőségük van a zenehallgatásra, gyakran pozitívabban értékelik a munkahelyi környezetüket, ami hozzájárulhat a munkavállalói elégedettség és hűség növekedéséhez.

A Nature folyóiratban például megjelent egy tanulmány erről, miszerint a zenehallgatás növelheti a munkahelyi teljesítményt, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy egy dal hatását sok tényező befolyásolja, úgy mint a környezet, a napszak és a hallgató pillanatnyi hangulata. 

A Torinói Egyetem egy szervezetpszichológiai kutatója ebben az ügyben 244 alkalmazottat kérdezett meg, hogy felmérje, hogyan befolyásolja munkájukat a zene. Kiderült, hogy amikor a vizsgálatban részt vevők zenét hallgattak, jobb teljesítményt nyújtottak, ám ez csak akkor volt igaz, amikor direkt a fülükben szólt a zene, mert amikor háttérzajként hallgatták, nem hatott pozitívan a teljesítményükre.

Az is kiderült, hogy az olyan zene, ami nem illik az egyén hangulatához, kimondottan gyors fáradást eredményez, mert ilyen esetben rengeteg energiát kell fordítani a zeneszó kizárására és a kiváltott érzelmek kezelésére. 

Hátrányok

Az előnyök mellett tehát a munkahelyi zenehallgatásnak hátrányai is vannak. Az egyik leggyakoribb ilyen panasz a zene zavaró hatása, mert nem mindenki tud koncentrálni a munkájára, ha a háttérben zene szól, különösen, ha az nem illeszkedik az egyén ízlésvilágához. Ráadásul a túl hangos zenehallgatás a kommunikációt is megnehezítheti a munkatársakkal és az ügyfelekkel.

NEHÉZ ÉS ÖSSZETETT MUNKA ESETÉN NEM AJÁNLATOS A ZENEHALLGATÁS.

Léteznek olyan kutatások is, amelyek szerint bizonyos magas koncentrációt igénylő munkakörökben, illetve fontos feladatok esetén a zenehallgatás csökkentheti a teljesítményt, és a zene zavaró tényezőt jelenthet.

Munkahelyi szabályok és illemtan

A legtöbb cégnél semmiféle konkrét szabályzat nincs arra vonatkozóan, hogy szabad-e munka közben zenét hallgatni, de a fentiekből mégis az következik, hogy 

LÉTEZNEK OLYAN MUNKAHELYZETEK, AMIKOR JOBB CSÖNDBEN DOLGOZNI.

Továbbá azzal is célszerű tisztában lenni, hogy egy munkahelyen a fülhallgató használata esetén is ugyanúgy elérhetőnek kell lenni a kommunikációs folyamatokban, mert 

AKI A ZENEHALLGATÁS ESZKÖZÉVEL KÖVETKEZETESEN KIVONJA MAGÁT A MUNKAHELYI KÖZÖSSÉGBŐL, HOSSZÚ TÁVON ROMBOLJA A CSAPATMUNKÁT.

Ám ha valaki mégis úgy dönt, hogy fülhallgatót használ, célszerű a zenét olyan hangerőn hallgatnia, hogy meghallja, ha hozzá szólnak, illetve ne szűrődjenek ki az akkordok a fejhallgatójából. 

Zeneszó a műtőben

A közelmúltban egy kereskedelmi televíziós vetélkedőműsorban az egyik résztvevő, egy sebészorvos elárulta, hogy ő az operációit mindig zeneszóra végzi. 

Csakhogy egy tanulmány szerint, amit az Index szemlézett, a műtétek alatt játszott zene életveszélyes lehet a páciensre nézve, mert a zenét hallgató sebészeknek olyankor nehezített terepen dolgoznak. 

A kutatók húsz brit kórházban vettek filmre műtéteket, és mindegyik felvételen közös pont volt, hogy az orvosok és nővérek nehezebben hallották egymást, és a sebésznek olykor többször is el kellett ismételnie, pontosan milyen orvosi eszközt kér.

AZ IS MEGLEPŐNEK TŰNHET, HOGY A VIZSGÁLT MŰTŐKBEN GYAKRAN SZÓLT ÜTEMES DRUM & BASS, ILLETVE ELEKTRONIKUS ZENE, AMIKET NÉHA KIMONDOTTAN HANGOSAN BÖMBÖLTETTEK.

Egy ilyen helyzet pedig eléggé megnehezíti a kommunikációt. A nővérek sokszor küszködtek vele, hogy megértsék, mit mond nekik az orvos. Egyszer egy nővér kérte meg az orvost, hogy kapcsolja ki a zenét, már ha fontos neki, hogy fejben tartsa, hány törlőkendőt használtak már el.

A zene a kórházban is hasznos is lehet

Mint oly sok esetben, ez a kérdéskör sem fekete vagy fehér, hiszen más tanulmányok pedig azt mutatták ki, hogy a sebészek jobban tudnak koncentrálni, ha műtét közben szól valamilyen zene a háttérben. 

A Brit Akadémia hasábjain jelent meg Dr. Terhi Korkiakangas cikke, miszerint a műtét közben szóló muzsika nagy múltra tekint vissza a sebészet világában. Már 1914-ben is hallgattak zenét gramofonon, hogy ellazítsák a műtendő betegeket. 

LÉTEZTEK AZONBAN SZABÁLYOK, MISZERINT NEM LEHETETT JAZZT VAGY SZENTIMENTÁLIS DALLAMOKAT JÁTSZANI,

ehelyett a lágy melódiákat tartották elfogadhatónak. 

A RÉGI HAGYOMÁNYOK ELLENÉRE NAPJAINKBAN MÉG SINCS ÉRVÉNYBEN FORMÁLIS SZABÁLYOZÁS A ZENÉRE VONATKOZÓAN.

Sok sebész álláspontja szerint a műtét közben történő zenélés elsősorban a betegek kényelmét szolgálja, és a szakirodalom is azt sugallja, hogy a zene jótékony hatású lehet az éber műtétek alkalmával, mert csökkentheti a páciensek szorongását.

Altatásban is szól a zene

Igen ám, csakhogy gyakran akkor is szól a zene a műtőben, amikor a páciens altatásban van, és olyankor nyilvánvalóan inkább a klinikai személyzetnek szól a zene, mint a betegeknek. Vannak operáló orvosok, akik saját bevallásuk szerint jobban teljesítenek zeneszóra, és azt állítják, hogy a muzsika segíthet a koncentrációban, gyorsabbá teheti a sebészek munkáját, mert elfedi a zavaró zajokat.

A Királyi Sebészkollégium, vagyis a Royal College of Surgeons álláspontja szerint a műtőben szóló zene nem lehet zavaró, tehát nem terelheti el a figyelmet az operációról. Olyannyira nem, hogy Sharon-Marie Weldon, az Imperial College London munkatársa szerint a zenének éppenséggel az elmélyülésben kell segítenie.

Az orvos-szerző megfigyelése szerint általában a vezető orvosok döntenek arról, hogy milyen zene szóljon a műtőben, a kisegítő személyzetet nemigen vonják be az efféle diskurzusba.

AZ IDÉZETT TANULMÁNY OLYAN KÓRHÁZI SZABÁLYOZÁST JAVASOL, HOGY A ZENE SEMMIKÉPPEN NE AKADÁLYOZZA A CSAPATMUNKÁT, ÉS NE VESZÉLYEZTESSE A BETEGEK BIZTONSÁGÁT.

Meg kell határozni továbbá a hangerő szintjét is, hogy a zene a háttérben maradjon, és mindenki számára megfelelő munkakörnyezetet teremtsen. 

A sebészek kedvenc nótái

A Health Stuff egy korábbi válogatása szerint a népszerű zeneplatform, a Spotify közzétette a sebészek által játszott legkedveltebb dalok tízes listáját:

  1. Rock You Like a Hurricane, Scorpions
  2. Sweet Child O’ Mine, Guns N’ Roses
  3. Just What The Doctor Ordered, Ted Nugent
  4. Break On Through (To the Other Side), The Doors
  5. Paint It Black, The Rolling Stones
  6. Whole Lotta Love, Led Zeppelin
  7. We Will Rock You, Queen
  8. Back in Black, AC/DC
  9. Cocaine, Eric Clapton
  10. The Wind Cries Mary, Jimi Hendrix

 

Látható, hogy a top 10-es felsorolásban a rock a legnépszerűbb műfaj, és a rockot hallgató sebészek állítása szerint a zene segít nekik ellazulni, hogy a páciensükre tudjanak koncentrálni. 

Ebben a felmérésben több mint 50 ország közel 700 sebésze és egyéb egészségügyi szakembere vett részt, többségük az Egyesült Államokból.