Újabb sikeres kutatófúrást mélyített a Mol Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére.

Az eddigi két sikeres fúrást követően a Mol hamarosan megkezdi egy harmadik kút fúrását is

közölte a vállalat.

A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres mélységet ért el. A Vecsés-1 elnevezésű kút próbatermeltetése 2024. május 19-én kezdődött meg. A találat eredményeként a kút napi 1300 hordó próbatermeléssel indult, így ez Magyarországon a Mol második legnagyobb hozamú olajkútja lesz, amely körülbelül 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését.

Az olajat - hasonlóan a korábbi Vecsés-2 kúthoz - közvetlenül a  százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják feldolgozásra.

A Mol várakozásai szerint a Vecsés-1 termelése a közlejövőben növekszik.

Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója közölte:

Az új kőolajmező másfél évvel ezelőtti felfedezése bizonyította, hogy nagy lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. A mostani találat pedig további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együtt már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét adja. A vecsési mező nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az érett mezőink természetes termeléscsökkenését ellensúlyozni tudjuk 

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta:

A Mol első számú feladata, hogy energiát termeljen és mozgásban tartsa Magyarországot. Miközben új, innovatív technológiákkal, köztük egy lítium-kutatási projekttel támogatjuk a zöld energiaátmenet sikerét, hagyományos üzleti tevékenységeinkkel tovább erősítjük az ellátásbiztonságot. Nem állunk le, néhány hete jelentettük be a turai kőolajtermelés beindítását, most pedig a második vecsési kúton is megindult a próbatermelés.

Minden  Magyarországon kitermelt hordó kőolaj hozzájárul az importfüggőség csökkentéséhez, így a vállalatnak továbbra is az a szándéka, hogy maximálisan kiaknázza a hazai szénhidrogén-kutatásban rejlő lehetőségeket.