Az MNB engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel szemben. A társaság valótlanul állítja honlapján, hogy a piacfelügyeleti vizsgálat lezárult volna – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében.

Az OMR OIL Llc. budapesti információs irodája által működtetett, magyar nyelvű olajkutam.com elnevezésű portál nyitó oldalán nemrég valótlan, a tényeknek meg nem felelő hírt tett közzé az MNB vizsgálatáról. A cég állításával ellentétben a pénzügyi felügyelet piacfelügyeleti eljárása még nem zárult le, ennek megfelelően hamis az az általuk tett kijelentés is, amely szerint „nem talált szabálytalanságot az MNB” – emelte ki a jegybank.

Az MNB azt ajánlja, hogy a befektetési döntés előtt mindig érdemes áttekinteni az MNB honlapján elérhető legális piaci szereplők lajstromát, illetve a befektetői figyelmeztetések listáját is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 óta – többek között – jogosulatlan betétgyűjtés gyanújával folytat piacfelügyeleti vizsgálatot  az Egyesült Államokban bejegyzett (állítása szerint a magyar ügyfeleknek amerikai olajkutak résztulajdonosi jogait forgalmazó) OMR OIL Llc. (Kansas Branch) társaságnál.

Eljárásáról a pénzügyi felügyelet figyelmeztetést is közzétett honlapja Befektetői figyelmeztetések menüpontjában, amelyben jelezte: a társaság az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, és nem jogosult felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött – így különösen betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási – tevékenység végzésére Magyarországon.