A Microsoft és az Apple lemondott arról, hogy megfigyelőként részt vegyen az OpenAI igazgatótanácsában. Ez a meglepő döntés aláhúzza a trösztellenes szabályozó hatóságok növekvő ellenőrzését a Big Tech mesterséges intelligencia feletti befolyását illetően.

A Windows szoftvergyártó, amely 13 milliárd dollárt fektetett be a ChatGPT létrehozójába, levelet küldött a startupnak, amelyben bejelentette, hogy visszalép az igazgatótanácsból. Az Apple-től is hasonló szerepvállalást vártak, de az OpenAI szóvivője szerint a Microsoft távozása után a startupnak nem lesz igazgatósági megfigyelője.

A múlt hónapban az európai szabályozó hatóságok közölték, hogy megvizsgálják a Microsoft riválisait az OpenAI kizárólagos technológiahasználatáról. Ez aláhúzza a világ egyik legértékesebb vállalatára nehezedő és egyre növekvő nyomást, amelytől azt remélik, hogy az OpenAI szolgáltatásait felhasználva a Windows és a Copilot AI platformjait is helyzetbe tudja hozni. Az Egyesült Államok külön trösztellenes vizsgálatot indít a Microsoft állítólagos erőfölénye miatt a gyorsan fejlődő területen – jelentette a Bloomberg.

Az elmúlt nyolc hónap során jelentős előrelépésnek lehettünk tanúi az újonnan megalakult igazgatótanács részéről, és bízunk a vállalati irányban. Többé nem tartjuk szükségesnek korlátozott megfigyelői szerepünket

 – írta a Microsoft az OpenAI-nak címzett közleményében.

A Microsoft, amely az Azure felhőalapú számítástechnikai szolgáltatást is üzemelteti, más, a szférában megvalósuló befektetéseivel kapcsolatban is komoly kérdésekkel szembesülhet.

A Szövetségi kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft nem értesítette megfelelően a trösztellenes hatóságokat az Inflection AI-val kötött üzletéről. A redmondi, washingtoni székhelyű szoftveróriás márciusban állapodott meg, hogy 650 millió dollárt fizet a startupnak az AI-szoftverének licenceléséért, és alkalmazza az Inflection munkatársainak nagy részét.

„Hálásak vagyunk a Microsoftnak, amiért bizalmat szavazott az igazgatótanácsnak és a vállalat irányának, és várakozással tekintünk a sikeres partnerség folytatása elé” – fogalmazott az OpenAI a Bloombergnek adott nyilatkozatában.