A szaúdi hatóságok közölték, hogy 1301 ember vesztette életét június 14. és 19. között a rendkívüli forróságban, többségüknek nem volt regisztrációja az eseményre.

Fahad al-Dzsaladzsel egészségügyi miniszter azt mondta:

a halálozások magas számát az okozta, hogy a zarándokok "nagy távolságokat gyalogoltak a tűző napon megfelelő menedékhelyek és pihenési lehetőségek nélkül".

Ennek ellenére a zarándoklat lebonyolítása a miniszter szerint "sikeres" volt, több mint 465 ezer orvosi ellátóhelyet alakítottak ki a zarándokok számára, ezen belül 141 ezret azok részére, akik hivatalos regisztráció nélkül érkeztek - számolt be az SPA szaúdi hírügynökség.

Korábban csak annyit közöltek, hogy 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, múlt szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen "megkövezték az ördögöt".

A tisztségviselő szavai szerint Szaúd-Arábia "nem követett el mulasztást" a mekkai zarándoklat lebonyolításában, hanem "azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket".

A mekkai zarándoklat, a háddzs az iszlám ötödik pillére, minden muszlim hívőnek kötelessége életében legalább egyszer elvégeznie. A zarándoklat eseményei idén is 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlottak.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.