Támadásokról számoltak be Hmelnickij, Odessza, Mikolajiv, Vinnicja, Kirovohrad, Lviv, Szumi, Poltava és Ivano-Frankivszk megyékben is. Oroszország összesen 151 rakétát és drónt lőtt ki egyik napról a másikra ukrán stratégiai célpontokra. 

A regionális hatóságok szerint legalább öten meghaltak és 31-en megsérültek – írja a The Kyiv Independent.

Az ellenség az elmúlt hetek egyik legnagyobb támadását indította az ukrán energiaszektor ellen

– írta Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a Facebookon.

„Nem csak az a cél, hogy megrongálja, hanem a tavalyi évhez hasonlóan nagymértékű fennakadást okozzon az ország energiarendszerében" – tette hozzá.

Az orosz erők 2022 végén és 2023 elején tömeges rakétacsapásokat indítottak Ukrajna elektromos hálózata ellen, de nem sikerült végzetes károkat okozniuk. 

Közben kiderült, hogy a friss támadás során a zaporizzsjai Dnyipro vízierőművet, Ukrajna legnagyobb vízierőművét eltalálták – jelentette be az Ukrhydroenergo március 22-én.

Az ukrán főügyészség arról számolt be, hogy a támadás során a gátat több rakétabecsapódás is érte. 

Az ukrán hatóságok szerint

nem fenyeget a gátszakadás veszélye, a helyzet ellenőrzés alatt áll.

 

Az orosz támadást követően viszont leállt a forgalom a Dnyipro-gáton – közölte a Zaporizzsja megyei rendőrség. Egy trolibusz kigyulladt, amikor egy orosz lövedék célba vette a gátat, és a 62 éves sofőr életét vesztette – mondta Ivan Fedorov kormányzó. Utasok nem voltak rajta.

Az orosz erők Harkiv város energetikai infrastruktúrájára is csapást mértek, ami csaknem teljes áramkimaradáshoz vezetett a városban.

Legalább 15 robbanást jelentettek, 700 000 harkivi lakos maradt áram nélkül.

A regionális hatóságok azt is közölték, hogy Dnyipropetrovszk megyében, nevezetesen Krivij Rihben, valamint Pavlohrad, Kamianske és Dnyipro körzetekben a kritikus infrastruktúra megsérült. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Közben az ukrán légvédelem 37 rakétát és 55 Sahed típusú drónt lőtt le március 22-én éjszaka  – jelentette az ukrán légierő.

A drónokat a hírek szerint az oroszországi Krasznodari körzet Primorszka-Ahtarszk irányából, míg a rakétákat Belgorod, Tambov, Kurszk, Rosztov megyékből, a Kaszpi-tengerről, valamint a megszállt Krím és Zaporizzsja területéről indították .

Ukrajna légvédelme egyre nehezebb helyzetben van, mivel az amerikai Kongresszusban zajló politikai viták miatt továbbra is blokkolva vannak a lőszerszállítások.

Volodimir Zelenszkij elnök elítélte az orosz támadást, hozzátéve, hogy „az orosz rakéták nem fognak várni” és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának további légvédelmi rendszerekre van szüksége.