A változások további fejlesztéseket, azok pedig a Yettel és az O2 ügyfelei számára is jobb termékeket, kedvezőbb ajánlatokat és még több élményt hozhat – így reagált az Economx megkeresésére a Yettel Magyarország cseh hátterű anyacége, a PPF Csoport. A vállalatot annak apropóján kerestük meg, hogy sajtóhírek szerint az e& révén arab csoport lesz a törökbálinti távközlési cég új főtulajdonosa. Hétfőn a Telex írta meg, hogy az Abu-Dzabiból származó partner arab nyelvű, de angolul is elérhető tőzsdei közleménye alapján a 2,15 milliárd eurós, azaz mintegy 800 milliárd forintos üzlet révén a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át.

A PPF Telecom Group BV (PPF Telecom) és az e& együttműködésének létrehozására irányuló tranzakció várhatóan 2024 első negyedévének végére zárul le. A megállapodás értelmében az e& részesedést szerez a PPF Telecomban, a PPF Csoport hollandiai székhelyű távközlési részlegében, amelyből a tranzakció lezárása előtt kiválnak a cseh O2 és a szintén cseh CETIN társaságok.

 

Érdeklődésünkre továbbá arról is tájékoztattak: mindkét fél biztosítja a működés folytonosságát, és továbbra is a PPF Telecom csapatainak széles körű szakértelmére támaszkodik majd a saját piacain. Egy idő után azonban a PPF Telecom vezetőinek kontinenseken átívelő tanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak majd, akárcsak az e& csoport vezetőinek.

Mindkét partner célja, hogy a lehető leghatékonyabban kiaknázzák a két csoport között lévő jelentős szinergiákat, illetve számottevő megtakarításokat érjenek el a működési költségek és a tőkebefektetések terén. Ugyancsak lényeges szempont az e& vezető B2B és B2C digitális termékcsomagjának Kelet-Közép-Európában történő bevezetésének számos lehetősége.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a fentiek mennyiben befolyásolják azt a magyarországi érdekeltségeknél, hogy a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Yettel mobilszolgáltatóban és a CETIN Hungary infrastrukturális társaságában.

Mint ismert, a norvég Telenortól 2018-ban vásárolta meg a PPF Telecom Group a hazai Telenor Magyarországot, amelyet tavaly Yettelre nevezett át és márkázott újra.

A cseh cégcsoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlésiinfrastruktúra-vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, mobil-, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobilügyfele van, továbbá 1,1 millió széles sávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV-ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.