Az OPUS GLOBAL Nyrt. összes működési bevétele 686 milliárd forint lett 2023-ban, ami 28,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A konszolidált, összes működési költség növekedése hasonló mértékű volt, így közel 644 milliárd forintot tett ki – áll a társaság éves jelentésében.

Az üzemi eredmény (EBIT) jelentősen megugrott, a tavalyi évben 42,7 milliárd forintot tett ki. A konszolidált EBITDA pedig 74 milliárd forintról 88 milliárd forintra nőtt 2023-ban. A pénzügyi műveletekből pedig 9,7 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport tavaly.

Az adózott eredmény ezeknek a tételeknek köszönhetően történelmi csúcsot döntött 2023-ban. Ez abszolút értékben azt jelentette, hogy 45 milliárd forint lett a profit, ami duplája az egy évvel korábbinak. „Minden téren büszkék lehetünk a tavaly elért eredményeinkre, hiszen a rendkívül nehéz külső körülmények ellenére értünk el rekord árbevételt és nyereséget. A menedzsment részéről így jó döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt évek jelentősebb akvizíciói után, a szinergiák kiaknázását helyeztük a fókuszba. Az erőfeszítéseink máris látszanak a számokban, és a következő években további lépéseket teszünk az organikus növekedés érdekében" – emelte ki Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az éves beszámoló kapcsán.

Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója
Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója
Kép: Index, Papajcsik Péter

A cégcsoport az éves jelentéssel egyidőben tette közzé első hosszútávú üzleti stratégiáját. A 2024-2029-es időszakra szóló dokumentum szerint 2026-ig még a konszolidáció marad a fókuszban, és a javuló eredményesség mellett a cég azt ígéri, hogy a konszolidált adózott eredményének minimum a 15 százalékát kifizeti osztalékként. Emellett tervezi saját részvények visszavásárlását is 2024-2026 között 10 milliárd forint értékben. A 2026 utáni időszakban viszont újra az akvizíció lehet a fókuszban, ami a meglévő négy ágazat mellé, egy ötödik kiépítését célozza.

Az OPUS-csoport négy divíziója (ipar, energetika, élelmiszeripar, turizmus) együttesen kiváló évet zárt. A diverzifikált portfolió előnyét jól mutatja, hogy a három eredményes ágazat bőven kompenzálta az energetikai divíziót, amelyen belül az OPUS TIGÁZ Zrt. jól teljesített. Az éves jelentés megmutatta, hogy az elmúlt években hozott döntés helyes volt, válságálló csoportot sikerült létrehozni.

Az egyes üzletágakat vizsgálva az építőipar nagyon sikeres, és eredményes évet zárt 2023-ban. A teljes ipari termelés szegmens 30,7 százalékkal növelte a bevételét, míg a költségeket sikerült kordában tartani, így azok csak 26,8 százalékkal változtak. A szegmens EBIT értéke 82,9 százalékkal emelkedett, és 27 milliárd forintot tett ki.

Korrekció az EBITDA-mutatóban

Az energetikai ágazat bevételei jelentősen, több mint 56 százalékkal emelkedtek. A költségek ennél is nagyobb mértékben nőttek, aminek hátterében olyan egyedi tételek álltak, amelyek 2024-ben már várhatóan pozitívan hatnak a divízióra. Tavaly viszont az ágazati EBITDA mutatóban korrekció volt.

A mezőgazdasági és élelmiszeripar szegmens is nyereséges évet zárt. A profit elérésében nagy szerepet játszott, hogy a költségeket 9,4 százalékkal 12,6 milliárd forintra sikerült leszorítani. Az üzemi eredmény tavaly 6 milliárd forintról 13,2 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA közel 8 milliárd forinttal 19,5 milliárd forintra emelkedett.

A turizmus területén a Hunguest szállodáiban a vendégéjszakák száma 16,7 százalékkal nőtt 2023-ban, ami jóval meghaladta az egész piac átlagos 3,2 százalékos növekedését. Ez jól jelzi a Hunguest töretlen belföldi piaci népszerűségét. Ennek betudhatóan 4,73 milliárd forinttal magasabb lett az adózott eredmény 2023-ban, ami pluszba fordította a szegmens eredményét. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!