A TIIT Design Építőipari Kft. céges számlájáról két perc alatt tűnt el 10 millió 800 ezer forint – számolt be róla az rtl.hu. Az eset érdekessége, hogy a cég dolgozói ne kattintottak gyanús e-mailre vagy sms-re, sőt, a bankolásra használt laptopot napokig be sem kapcsolták.

Az MBH érdeklődött a cég képviselőjénél, hogy ők indították-e a gyanús tranzakciókat, azonban a nemleges válasz ellenére és az ügyfél kérése ellenére sem sztornózták azt. Tuza István, a cég munkatársa szerint további gyanúra adott okot, hogy semmilyen kétfaktoros hitelesítést alátámasztó üzenetet nem kaptak, amin keresztül a tranzakciókat kötelező lenne megerősíteni. A cég az eset után panaszt és feljelentést is tett.

 

Átverős csúcstechnológia: a banki csalók is használják a mesterséges intelligenciát

Hangutánzó szoftverekkel hívják fel bankunkat a csalók a nevünkkel visszaélve. Ráadásul a legmodernebb deepfake eszközöket használják, amelyek ellen jelenleg szinte lehetetlen védekezni. Eltérítik az utalást, vagy új tranzakciót indítanak.
Bővebben--->

A történet pozitív oldala, hogy egy ceglédi magánszemély látta, hogy a számlájára kétszer 2,7 millió forint érkezett, ezért gyorsan zároltatta azt. Mint kiderült, épp jókor, mivel a csalók 10 millióra emelték a napi 300 ezer forintos utalási limitjét. Az utalási adatok alapján 5,4 millió forint visszakerült a károsultakhoz.

Nem kapnak kártalanítást egyhamar

Tuza István, a cég tulajdonosa több bankfióktól, és a Magyar Nemzeti Banktól is kért segítséget. Utóbbi azt mondta neki, meg kell várni, hogy kivizsgálják az ügyet, mielőtt kártalanításra kerülhet a sor.

Az RTL az MBH Bank annyit közölt, a vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogják ügyfelüket, igény esetén pedig a hatóságokat és a felügyeleti szerveket is.

A Bank arra is kitért, egyre összetettebbek a csalási események, mivel az elkövetőek gyakran jól felépített álca mögött tevékenykednek, például ismert kereskedő neve mögé bújnak vagy adathalászatot követnek el. Az egyre gyakoribb és egyre nehezebben felismerhető csalásokkal az Economx is részletesen foglalkozott.