kormány nevében Lázár János egyelőre annyit erősített meg, hogy mindenképpen megvalósítják a mintegy hatmilliárd eurós beruházást, amelyből egymilliárd euró értékben közösségi infrastrukturális fejlesztéseket vállal a magyar állam – írta meg az mfor.hu.

Az arab óriásvállalat az elmúlt években egymás után húzta fel toronyházait, mint például a Burj Kalifa, de hoteleket, bevásárlóközpontokat és luxus lakónegyedeket is épített.

A nemrégiben közzétett és az idei első háromnegyed évben elért pénzügyi eredményei szerint a független értékbecslők 138,1 milliárd dirhamra (akkori árfolyamon 37,6 milliárd dollárra) tették az értékét.

Idén az első kilenc hónapban a bevétel 18,4 milliárd dirham (mintegy 5 milliárd dollár), a nettó profit 8,2 milliárd dirham (2,2 milliárd dollár) volt, utóbbi érték 42 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakban rögzítettet. Az EBITDA 29 százalékkal nőtt és 10,8 milliárd dirhamnál (2,9 milliárd dollár) állt meg. A kiváló eredmény a növekvő idegenforgalmi, kiskereskedelmi bevételeknek, valamint az ingatlanpiaci kereslet növekedésének köszönhető.

A csoport ingatlanos üzletága kifejezetten jó évet fog zárni. Összesen húsz különféle projektet visz Dubajban és másutt.

A kiskereskedelmi és a kereskedelmiingatlan-üzletágak iösszesen 4,3 milliárd dirham (1,2 milliárd dollár) hoztak, 3,6 milliárd dirhamnyi (980 millió dollár) EBITDA landolt a pénztárban, ez 36 százalékkal több mint 2022 első kilenc hónapjában.

A vállalatnak nem lesz szüksége hitelre a beruházásaihoz, mint ahogy eddig is mindig saját forrásból fejlesztett. A cég által üzemeltetett bevásárlóközpontokban nemzetközi összehasonlításban is irigylésre méltóan magas, 97 százalékos a foglaltság.

Az emirátusokon kívüli ingatlanberuházási projektjeiből a cégnek az idei első kilenc hónapban 2,2 milliárd dirham (599 millió dollár) értékesítési bevétel származott, főleg egyiptomi és indiai munkákból. A külföldi ingatlanos bevétel a csoport teljes bevételének 11 százalékát adja, de ez biztosan növekedni fog a következő 5-6 évben, mert várhatóan nem csak a magyar piacra lép be, hanem Európa más országaiba is.

Az Emaar a szállodai, az idegenforgalmi és a szórakoztatóiparban is vastagon jelen van.

Ebből a tevékenységéből 2,5 milliárd dirham bevétele lett az idei első kilenc hónap alatt, ami ötödével több mint 2022-ben volt. 

Az Emaar nem kevesebb mint 1,7 millió négyzetméternyi telket birtokol az emirátusokban és több kontinensen, vagyis még sok évig rengeteg új projektet tud elindítani. Az elmúlt két évtizedben 102 ezer lakást adott át otthon és külföldön, jelenleg 1,3 millió négyzetméternyi kereskedelmi bérterületet kezel, 38 szállodában és resortban összesen 9600 szoba tartozik hozzá. Projektjeivel Egyiptomban, Indiában, Szaúd-Arábiában, Kínában, Törökországban, Marokkóban és Pakisztánban is jelen van.

A főváros vezetése ragaszkodik a Rákosrendező területére tervezett beruházásnál a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz, és jövő év elején társadalmi egyeztetést szeretne lefolytatni az ügyhöz kapcsolódó kérdésekben – mondta el a főpolgármester egy budapesti háttérbeszélgetésen. Hogy hogyan fekszik keresztbe Lázár János terveinek Karácsony Gergely, arról itt olvashat többet >>>

Orbán Viktor a következőket várja el Lázár Jánostól:

  • középszerű dolog nem épülhet: „mi maxi-Dubajt építünk, a mini-Dubajra semmi esély";
  • ami megépül, annak magyar építészetnek kell lennie, ahogy megszületett a magyar szecesszió;
  • egyszerre kell közösségi és magán érdekeket is kiszolgálnia, többek között a vasúti és az autós forgalmat is;
  • „Budapest ellen építeni nem lehet” – azaz a budapestiek egyetértésével lehet csak a projektbe belevágni.
Lázár János azt is elmondta, hogy 300-350 ezer négyzetméterre van szükség a kötöttpályás közlekedésre, így körülbelül 900 ezer négyzetméteren, 60-65 hektáron épülhet a projekt, amiből 250-300 ezer négyzetméteren lesz kialakítva a főváros legnagyobb és legmodernebb közparkja, ami lefedi majd a vasúti vonalakat.Az állami költségek: