Májusban a lakások áremelkedése éves összevetésben 4,5 százalék volt, Budapesten pedig 5,8 százalékkal nőttek az árak az elmúlt 12 hónapban. Áprilisban az éves drágulás üteme egy-egy százalékkal kisebb volt a májusinál az ingatlan.com adatai szerint.

A legnagyobb mértékben továbbra is a Szegedet és Debrecent is magában foglaló dél-alföldi és észak-alföldi régióban emelkedtek a lakásárak, ahol egy év alatt 7-8 százalékkal drágultak az ingatlanok.

A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője szerint a lakásdrágulás üteme még visszafogottnak tekinthető, ami csak a harmada és a negyede a 2015 és 2022 között tapasztalt lakásárrobbanás tempójának.

Ez a helyzet egyaránt jó a vevőknek, és az eladóknak is kedvez, mert évről évre többet ér az ingatlanuk. Mivel viszonylag ritkán alakul ki ilyen állapot az ingatlanpiacon, ezért ezt érdemes kihasználni mind vevői, mind pedig eladói oldalról.

A portál adatai szerint a legtöbb új építésű lakást a XIII. kerületben hirdetik eladásra 1,35 milliós négyzetméteráron, a második és harmadik legszélesebb újlakás-kínálattal rendelkező XI. és III. kerületben viszont közel 1,6 milliós és majdnem 1,5 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevőjelöltek.

A szegedi BYD mozgatja az ingatlanpiacot

Lakáspiaci élénkülést vetít előre a kereslet-kínálat májusi változása, írja az ingatlan.com elemzése. Példaként említik, hogy Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legjelentősebben a kereslet az idén, a BYD autógyár miatt.