A Billingo, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalója szerint a cégek számának csökkenésének hátterében

  • a nem elég körültekintő üzleti tervezés,
  • vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak.

Az Opten 2024-es adatai szerint februárban 515 ezer alá csökkent a működő társas vállalkozások száma, mindemellett a cégmegszűnések száma elérheti a 40 ezret is az év végére.

Idén tavasszal is az a trend rajzolódott ki, hogy az újonnan alapított cégek száma összevetve a megszűnések és felszámolások számával erőteljes csökkenést mutat.

A Billingo hazai kutatása szerint

még mindig kevés vállalatvezető, cégtulajdonos használja a mesterséges intelligenciát (MI) az üzleti tervezéshez és a pénzügyi folyamataik átláthatóbbá tételéhez,

holott a legtöbb esetben ingyenesen rendelkezésre álló eszközökről van szó, melyek segítségével sok probléma feltárható lenne, nélküle azonban könnyen a bezáráshoz vagy nagyon lassú növekedéshez vezethet csak az út.

A Billingo 1000 hazai vállalkozás körében zajlott kutatása szerint, bár alapvetően pozitívan nyilatkoznak a mesterséges intelligenciáról a megkérdezettek, még mindig nagy hányadban csak kreatív területeken használják ezeket az eszközöket (szövegírás, képalkotás, grafika készítése) és kevéssé veszik számításba, hogy akár adatelemzésben, információkeresésben, üzleti tervek elemzésében is hatékony segítség lehet, de a megkérdezettek 34 százaléka él csak ezzel a funkcióval.

A válaszadók több, mint 50 százaléka egyetértett azzal, hogy az alkalmazás veszélyezteti a munkahelyeket és növeli a munkanélküliséget, de valós helyzet nem ezt tükrözi.

Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai igazgatója azt mondta:

A mesterséges intelligencia egy eszköz, azok lesznek versenyelőnyben a munkaerőpiacon, akik nyitottsággal és némi tudással kezelik a mesterséges intelligenciát. Hamarosan a költség- és bevételtrendek elemzése vagy akár az adatvédelem tökéletesítése nem lesz értelmezhető MI nélkül.

Mivel a  számlázás az alfája és omegája a vállalkozások működésének, különös tekintettel a mikrovállalkozásokra, jelentős előrelépést jelentenene a működésükben, ha az elkönyvelt számlák alapján beszélgethetünk majd saját vállalkozásunkkal az MI-n keresztül.

Gondoljunk bele mekkora segítség lehet majd az, ha a vállalkozásunk pénzügyei és az összes üzleti, adóval kapcsolatos szabályozásról létező tudás egy helyen lesz elérhető, sőt, valós időben kérdezni is tudunk tőle

– egészítette ki Besztró Szabolcs.