A KSH első féléves adatai szerint jócskán visszaesett a belföldi turisták száma, mintegy 8 százalékkal. Ugyan ebben a közlésben nem szerepel, ám a Bank360.hu összesítése szerint óriási a bővülés a magyarok külföldi nyaralásait illetően.

Eszerint a magyarok 9,8 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 20 százalékkal több, mint 2022 első felében. A kint tartózkodási idő is 26 százalékkal nőtt, 21,2 millió napról 26,8 millió napra.

A leglátványosabb eltérés az utazások során elköltött összegben látszódik: egy év alatt 45 százalékkal többet költekeztünk.

Ez 590 milliárd forintot jelent, aminek a túlnyomó részét, mintegy 522 milliárdot európai országokban hagyták a magyarok, a fennmaradót amerikai és ázsiai államokban. Ez még a 2019-es csúcsévet is lekörözi, akkor 406 milliárdot hagytak kint a magyarok, amikor még ráadásul a forint is erősebb volt.

Ausztria mindenek előtt

A legtöbbször Ausztriába utaztak a magyarok, hasonlóan az eddigi évekhez (3,5 millió alkalommal). A legtöbb időt is itt töltötték el (5,7 millió nap) és itt is költekeztek a legtöbbet (116,8 milliárd forint).

Ausztria ráadásul télen és tavasszal is népszerű a síelők körében, a nyári hónapokban csak Horvátország, Olaszország és Görögország tudta megelőzni.

A 9,8 millió utazásból 6,1 millió egynapos út volt, ennek a harmadában vásárolni mentek a magyarok. Minden ötödik utazás munkavégzés céljából történt, amit a rokon- vagy baráti látogatás és a szórakozás-szabadidő-egészségmegőrzés úti cél követett, 15-15 százalékos arányokban.

A 3,7 millió többnapos utazást nagyrészt a szórakozás, szabadidős tevékenység vagy egészségmegőrzés tette ki (43 százalék), míg a negyedét a rokonok és a barátok látogatása. Ezt követték a munkavégzés céljából, valamint a konferencia miatt megtett utak.

A legtöbbet, mintegy 137 milliárdot, szállást és vendéglátóipari szolgáltatásokra költöttek a kiutazók, üzemanyagra 56 milliárdot, élelmiszerre és italra pedig 50 milliárdot fordítottak.

Elérkezett az újfajta turizmus ideje: innovációs kanyarban előz a Közel-Kelet

Magyarország és a Kárpát-medence térsége még számos kiaknázatlan lehetőséget rejt, amelyeket kihasználva a világ turizmusának élvonalába emelkedhet a régiónk. Például nem vagyunk olyan messze a közel-keleti térségben zajló, innovatív fejlesztésektől, amelyekben merészebb nekirugaszkodással akár részesülhetnénk is.
Bővebben--->