A MÁSZ tagvállalatok összesített üzemanyag értékesítései alapján

összesen 1,9 százalékkal kevesebbet tankoltak a hazai a kutakon.

Ez azt jelenti, hogy miközben tavaly 2023 januárja és márciusa között több mint 896 millió liter üzemanyag fogyott el, addig az idei év ugyanezen időszakában csak alig több mint 879 millió liter.

A 95-ös benzinből 3,3 százalékkal, a gázolajból 4,6 százalékkal fogyott kevesebb. Ugyanakkor a prémium motorbenzinből 20,2 százalékkal, a prémium dízelből pedig 17,7 százalékkal értékesítettek többet. Ezeket egybevetve a motorbenzin összesített értékesítése nem változott, mivel bár a 95-ös benzinből 10 millió literrel kevesebbet vásároltak idén január és március között, a Prémium motorbenzinből ugyanennyivel többet – derül ki az adatokból.

Az összesített gázolaj értékesítése azonban 3,1 százalékot zuhant. Míg tavaly 552,6 millió liter gázolaj fogyott összesen az első három hónapban, addig idén 535,4 millió.

Idén áprilisban öthavi csúcsot ért el az olaj világpiaci ára, ami többek között a geopolitikai bizonytalanságoknak és az OPEC+ önkéntes csökkentésének meghosszabbításáról szóló döntésnek volt köszönhető.

A szőnyeg szélére állítja a kormány a Molt a benzinár miatt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a múlt héten behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->