A vezető lítiumgyártó Albemarle csökkentette értékesítésivel kapcsolatos növekedési előrejelzését a növekvő kínálat és a vártnál gyengébb kereslet közepette az elektromos járművek akkumulátoraiban használt fém iránt – írja a Bloomberg.

Az amerikai székhelyű vállalat szerdai negyedéves eredményjelentésében közölte, hogy a nettó árbevétel várhatóan 30-35 százalékkal nő az idén. Három hónappal ezelőtt még 40-55 százalékos növekedést prognosztizált. A részvények a kereskedés zárása után mintegy 2 százalékkal csökkentek.

Ausztrália miatt esett vissza a lítium ára

A lítium ára visszaesett, mivel Ausztráliában új készleteket találtak, ezért az elektromos járművek gyártói újragondolják növekedési terveiket, mivel az eladások a vártnál gyengébbek a növekvő hitelköltségek és a globális növekedés lassulása közepette.

Az Albemarle most 9,5 és 9,8 milliárd dollár közötti nettó árbevételt vár az egész évre, szemben a Bloomberg által követett elemzők 10,27 milliárd dolláros átlagos becslésével. A vállalat a harmadik negyedévi csalódást okozó eredmények után csökkentette a nyereségre vonatkozó előrejelzéseit is. A kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti korrigált eredmény várhatóan nem változik, vagy 5 százalékkal csökken az előző évhez képest.