Rekordmagas lesz idén a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális széndioxid-kibocsátás mértéke, ami súlyosbítja az éghajlatváltozást és még pusztítóbb szélsőséges időjárási viszonyokat idéz elő. A Dubajban, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) kedden közzétett jelentés szerint az idei szén-dioxid-kibocsátás kissé meghaladja a tavalyi, ugyancsak rekordmértékű adatot – írja a Reuters.

Az országok várhatóan összesen 36,8 milliárd tonna széndioxidot bocsátanak ki fosszilis tüzelőanyagokból 2023-ban, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest – állapította meg a több mint 90 intézmény tudósai által készített jelentés.

A földhasználatból származó kibocsátást is figyelembe véve a globális szén-dioxid-kibocsátás idén 40,9 milliárd tonna lesz.

„Mindez egyre távolabb sodorja a világot attól, hogy megakadályozza a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokot meghaladó mértékét az iparosodás előtti időkhöz képest. Most már elkerülhetetlennek tűnik, hogy túllépjük a Párizsi Megállapodás 1,5 Celsius-fokos célját” – mondta Pierre Friedlingstein, a kutatás vezetője.

Szmogfelhőbe veszett tervek

A 2015-ös párizsi megállapodásban az országok megállapodtak abban, hogy „a felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják, és 1,5 Celsius-fokot céloznak meg”. Tudósok úgy vélekednek, hogy 1,5 Celsius-foknál nagyobb hőmérsékletemelkedés súlyos és visszafordíthatatlan hatásokat vált ki, a többi között gyilkos hőséget, katasztrofális árvizeket és a korallzátonyok pusztulását.

A COP28-on a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának gyors csökkentéséről kell megállapodni, még a 2 Celsius-fokos cél életben tartása érdekében is

– mondta Friedlingstein.

Az IPCC, az ENSZ éghajlat-változási tudományos testülete szerint a világ kibocsátásának 43 százalékkal kell csökkennie 2030-ig, hogy tartani lehessen a másfél Celsius-fokos célt. Ehelyett viszont a kibocsátások az elmúlt években magasabbak lettek. A koronavírus-járvány rövid időre megtörte ezt a tendenciát, de a kibocsátás mára ismét 1,4 százalékkal meghaladja a pandémia előtti szintet.

Az új jelentés szerint ígéretes, hogy az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is csökkent a kibocsátás, részben a szénerőművek leállításának köszönhetően. Összességében a világ kibocsátásának 28 százalékát adó 26 országban csökken ez mutató.