A divattervező otthonában, szülővárosában, Firenzében halt meg hosszú betegség után az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint. Sergio Azzolari, Roberto Cavalli vezérigazgatója megerősítette, hogy a divattervező elhunyt.

Cavalli kedvelte a Ferrarikat, a kövér szivarokat és a szabott ingeket, amelyeket kigombolt, hogy napbarnított mellkasát felfedje. Feleségül vett egy Miss Universe-jelöltet, volt egy lila helikoptere, egy toszkán szőlőskertje, és első hívására ugrottak a hollywoodi A-listások

 – számolt be az egyik legsikeresebb olasz divattervező haláláról a Daily Mail.

Roberto Cavalli 1940. november 15-én Firenzében, Olaszország első számú bőrfeldolgozó központjában született és a nyomtatott bőr és a rugalmas, homokfúvott farmerek használatáról volt ismert. 32 évesen mutatta be első, névadó kollekcióját a párizsi Prêt-à-Porter szalonban. A firenzei Palazzo Pitti Sala Bianca, majd később a Milano Collezioni kifutóira is elhozta a nyomtatott farmerből, intarziás bőrből, brokátból és különböző egyéb nyomatokból készült farmereit. Ezt követően, 1972-ben Saint-Tropez-ban megnyitotta első butikját.

Kollekcióját anno olyan sztárokon láthattuk, mint Sophia Loren és Brigitte Bardot, Cavalli bőrt fedő, szemet gyönyörködtető stílusát még évek múlva is a hírességek későbbi generációi is imádták, Kim Kardashiantól Jennifer Lopezig.

1994-ben Milánóban Cavalli bemutatta az első homokfúvott farmert. Ugyanezen év decemberében butikokat nyitott Saint Barthban, a francia Karib-térségben, Velencében és továbbiakat Saint-Tropez-ban.

A világszerte több mint ötven országban forgalmazott termékein kívül 2000-ben Roberto Cavalli tervezte az RC Mensweart, valamint a Just Cavallit.

2002-ben Cavalli megnyitotta első kávézóját Firenzében, amelyet a rá jellemző állatmintákkal dekorált. Ezt nemsokára követte a Just Cavalli kávézó megnyitása Milánóban, a Torre Brancán és egy újabb butiké a Via della Spigán.

A divattervezőt 2005-ben kérték fel a Playboy-nyuszik egyenruhájának frissítésére,  hűen a formájához, egy leopárdmintás változatot mutatott be.

Roberto Cavalli 2019-ben bezárta amerikai üzleteit, és felszámolta észak-amerikai tevékenységét, majd még abban az évben Hussain Sajwani, a DAMAC Properties tulajdonosa felvásárolta olasz divatcégcsoportját.

Viharos magánélet

Cavallinak három anyától hat gyermeke született. Egyik felesége volt az 1977-es Miss Universe szépségverseny második helyezettje, az osztrák Eva Düringer is. A divattervezőnek élete alkonyán, 2014 óta a nála 45 évvel fiatalabb modell, Sandra Nilsson volt az élettársa. 2023. március 8-án jelentették be, hogy Cavallinak 82 évesen megszületett hatodik gyermeke, aki a Giorgio nevet kapta.