Vilnius március 12-én jelentette be, hogy lefoglalták az első orosz rendszámú gépkocsit az országban.

Medininkai község egyik ellenőrző pontján történt, az orosz rendszámú autó moldovai állampolgárságú sofőrje Fehéroroszországba akart utazni

– áll a jelentésben, melyből az is kiderült, hogy az autót vezető személy ellen közigazgatási szabálysértési jegyzőkönyv készül. A 41,7 ezer euróra becsült Audi Q7-est egy orosz állampolgár nevére vették nyilvántartásba, aki az intézkedéskor nem tartózkodott az autóban – írta meg az Izvesztyija.

Az orosz hírportál felidézte, hogy korábban, március 10-én a litván vámhivatal képviselője, Irmina Frolova-Milashene emlékeztetett arra, hogy az országban lévő orosz rendszámú autókat március 11-től elkobozzák .

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Litvániában körülbelül 50 orosz rendszámú autó vesz részt a közúti forgalomban.

Ezt megelőzően, március 7-én az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy Moszkva megtorló intézkedéseket hoz, ha Litvánia orosz rendszámú autókat koboz el. A minisztérium arra is felszólította az oroszokat, hogy ezzel kapcsoltban „minimalizálják a biztonságukat fenyegető kockázatokat”.

Lettország február 14-től tiltotta be az Orosz Föderációból származó járművek közúti forgalomban való részvételét . Riga megjegyezte, hogy az országban található összes orosz rendszámú autót a köztársaságban kötelező regisztrálni vagy exportálni kell. Ellenkező esetben az autókat elkobozzák és Ukrajnába szállítják.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly szeptemberben megerősítette a szankciótörvény értelmezését, amelynek keretében az oroszok nem léphetnek be az EU országaiba az Orosz Föderációban nyilvántartásba vett autókkal. Másnap az EB pontosította a szabályokat, lehetővé téve az európai államok számára, hogy ne kobozzák el az orosz állampolgárok személyes tárgyait, kivéve a drága tárgyakat, például az autókat.

Az orosz rendszámú autók lefoglalásának első esetei Németországban történtek. A német vámhatóság az uniós szankciók betartásával indokolta tettét. Később Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Finnország és Norvégia is beutazási tilalmat jelentettek be az orosz rendszámú autókra – idézte fel írásában az Izvesztija.