Jól startolt a Napenergia Plusz Program, folytatódhat a megújuló energia térnyerése Magyarországon – mondta az Indexnek Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Ezt az után közölte pár nappal, hogy „külső rendszerhiba miatt közvetlenül az indulás után voltak fennakadások, ezt órákon belül elhárították”, és a miniszter szerint azóta zavartalanul zajlik a jelentkezés.

Lantos Csaba közölte, hogy a 75 milliárd forint keretösszegű pályázatra már az első héten több mint 21 ezren jelentkeztek. A háztartások napelemes beruházásainak mintegy kétharmadát fedező, legfeljebb 5 millió forintos összeg 8-10 éves megtérülést biztosít. Jól alakult a napelemeket és akkumulátorokat telepítő vállalkozók jelentkezése is, eddig már majdnem 700 cég kapott jóváhagyást a regisztrációra – tette hozzá a tárcavezető.

Aki saját termeléssel váltja ki a hálózatból érkező villamosenergiát, az minimum 36 forintot takarít meg kilowattóránként – indokolta a miniszter a napelemtelepítés ösztönzését, míg a tárolási kapacitások kiépítését azért szorgalmazza, mert „az a legjobb energia, amit helyben használnak fel”. 

Lantos Csaba elégedett a megújuló áramtermelők eddigi térnyerésével, hiszen

már most több mint 250 ezer háztartási méretű erőmű működik Magyarországon,

vagyis csaknem negyedével több, mint amit korábban 2030-ra vártak. Az ipari és lakossági napelemes rendszerek összes kapacitása meghaladja az 5600 megawattot, ami körülbelül az évtized végére várt szintnek megfelelő, a következő évtized elejére annak duplája, 12 gigawatt is meglehet.

A miniszter elmondta azt is, hogy a magyarországi hálózat 93 százalékán újra lehet naperőműveket telepíteni, csupán 11 áramkörön kell fenntartani a korábban elrendelt korlátozást. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az áramhálózatot nem úgy tervezték, hogy sok kis napelem, hanem néhány nagy erőmű állítsa elő a szükséges összenergiát. Lantos Csaba szerint hamarosan további területeken szűnhet meg a korlátozás.

 

Ezért mentek csődbe a napelemes cégek Magyarországon

A napelemes pályázatok bonyolultsága és az elszámolás elhúzódása miatt az utolsók között vagyunk a kontinensen a megújulóenergia-termelésben – világított rá a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az Economx podcastjában. Kiss Ernő szerint ráadásul a kivitelező cégek egy jelentős része kiszorult az újabb pályázatokból, de voltak, akik csődbe is mentek az elmúlt években, mert egyszerűen nem fizették ki őket időben.