2024 februárjában növekedésnek indult az építőanyag forgalom – jelentette be saját adataira hivatkozva az Újház Zrt. A társaság a legnagyobb hazai építőanyag forgalmazó hálózat, amely az ország több mint 80 értékesítési pontján jelen van kereskedéseivel. Az adatok azt mutatják, hogy 15 hónap után először 2024 februárjában nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A hurráoptimizmus még nem indokolt, hiszen jelentősen el vagyunk maradva a 2022-es szintektől, de bízunk benne, hogy igazi trendfordulóról van szó – értékelte az eredményeket Juhász Attila, az Újház igazgatóságának elnöke.

Februárban az összes eladott építőanyag mennyisége 14,9 százalékkal nőtt, miközben ugyanez az érték 2023 utolsó negyedévében még 21 százalékos csökkenést mutatott 2022 azonos időszakához képest.

 

Nem szabad túlértékelni egyetlen hónap adatait, így most még nem beszélhetünk egyértelmű trendfordulóról, de több tényező is azt mutatja, hogy elkezdődött a kilábalás

 

– tette hozzá az elnök. Ilyen tényező, hogy egyszerre több, sőt szinte az összes árucsoportban megindult a növekedés.

 

Kifejezetten jó jel, hogy lendületes növekedésnek indult a szerkezetépítési szegmens.

 

Itt mennyiségben februárban 27,7 százalékos növekedés mutatkozott, szemben a 2023 utolsó negyedévi 43,5 százalékos visszaeséssel. Ezen belül

 

  • az égetett falazóelemek (azaz praktikusan a tégla) forgalma 44,9 százalékkal,
  • a beton zsalukövek forgalma pedig 69 százalékkal emelkedett.

 

A számok azért adnak okot a bizakodásra, mert ezeket az építkezések első fázisában vásárolják, így várható, hogy ezt követni fogja a többi termékkör forgalma is. Ennek is köszönhető, hogy a legjelentesőbb kerámia falazóanyag gyártó cégek az elmúlt hetekben a kereslet élénkülése miatt folyamatosan újraindították a korábban leállított gyártó üzemeiket.

Viszik a hőszigetelő anyagokat is.

Ez azért meglepő, mert sokan várnak egy energiahatékonyságot célzó lakossági támogatásra. Az, hogy a forgalom a kivárás ellenére is emelkedni tudott arra mutat, hogy egy ilyen állami program komoly lendületet adna az építőiparnak – mondja Juhász Attila.

A fő termékcsoportok közül kizárólag a szárazépítészetnél (jellemzően gipszkarton és tartozékai) mutatkozott még mindig visszesés, de itt a bázis adatok sem voltak olyan rosszak, mivel lakásátalakítások felújítások azért 2023-ban is zajlottak.

 

A fordulatot inkább az év második felére várták.

 

Az építőanyag árak a megelőző év azonos időszakához képest átlagosan 5 százalékkal alacsonyabbak, az építési hitelek kamatai 6 százalék körüli szintre csökkentek, a reálkeresetek növekednek, és megjelent a színen a CSOK+, mint új ösztönző. Ennek ellenére nem voltak optimisták az első félévet illetően, mert az építőiparnak általában nagy a tehetetlensége.

 

 

 

Pénteken az derült ki, hogy az erős kezdés ellenére csökkenni fog az építőipari termelés. A KSH friss adatai szerint az építőipar erősen kezdte az évet, a termelés volumene januárban jelentősen növekedett. Koji László, az ÉVOSZ elnöke azonban az Economxnak elmondta, hogy 2024-ben a múlt évhez képest a termelés csökkenésére számítanak.