Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 17,2, az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene – közölte gyorstájékoztatójában a Központi Satisztikai Hivatal (KSH).

Jó hír az ágazatnak a jövőre nézve, hogy a megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az egyéb építmények építésére vonatkozó új kontraktusok állománya 19,8 százalékkal elmaradt a tavaly januáritól a KSH tájékoztatása szerint.

A KSH egy hónappal korábban közölt adatai szerint 2023 egészében az előző évhez képest az építőipari termelés volumene 5 százalékkal csökkent. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke ekkor az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a nehézségek ellenére nem zárt rossz évet az ágazat, viszont a valódi nehézségekkel csak most kell majd szembenéznie az építőipari vállalatoknak.

Kép: Economx

Koji László az Economxnak elmondta, hogy az adatok meglepték a szakszövetséget, viszont felhívta a figyelmet, hogy egy nagyon alacsony bázishoz mérnek, így ilyenkor a százalékok mindig magasak. Nagyon sok olyan munka, amit decemberre kellett volna leszámlázni, átkerült januárra, így a vállalkozásoknak ez a 2024-es mérlegében jelent meg. Gyakran előfordul, hogy amikor a vállalkozások az adott mérlegükkel – ez esetben 2023-mal – elégedettek, akkor részben a beruházások csúszása miatt, részben pedig a 2024-es üzleti év megalapozása érdekében a teljesítésigazolást januárban adják le – fejtette ki az ÉVOSZ elnöke. 

Mint fogalmazott, továbbra sem optimisták, ugyanis egy hónap adataiból nem lehet megítélni, hogy milyen év áll előttünk. Az ÉVOSZ-nak továbbra is azaz álláspontja,

hogy 2024-ben a múlt évhez képest a termelés csökkenése várható.

A rendelésállomány, amely jelentős növekedést mutat a KSH-nál, egy nagyon alacsony múlt év januári rendelésállományhoz van mérve.

Ami mértékadó tud lenni, az az, hogy decemberben folyóáron 882 milliárd forint volt a termelési érték és januárban pedig 431 milliárd, ami önmagában egy beszédes szám

– mondta Koji László. 

A beruházások hozhatnak fellendülést

Fellendülést az hozhat – amire az év második felében számítanak –, hogy a beruházások és a felújítások finanszírozási helyzete javulni fog. Arra számítanak, hogy a jegybank felgyorsítja a jegybanki alapkamat csökkentésének ütemét, amelynek hatására áprilisra és májusra el lehet érni azt, hogy 5 százalékos kamat mellett lehessen hitelezni mind a vállalkozásokat vagy az ingatlanfejlesztőket, mind pedig a megrendelőket – különös tekintettel a lakosságot

Az állami megrendelések bővülésére továbbra sem számítanak. Ami biztos munkát jelent az építőiparnak, azok az ipari létesítmények és a logisztikai létesítmények.

Uniós forrásokra viszont számít az építőipar, de egyelőre az még nem látható előre, hogy milyen energiamegtakarítást célzó pályázatokat fog a kormány kiírni. Jelenleg arra számítanak, hogy otthonfelújítási támogatási program kerülhet meghirdetésre.

„Látjuk, hogy a kormány első féléves munkatervében ez már benne is van, másfél éve folynak szakmai egyeztetések az ÉVOSZ-szal is, hogy ez hogyan lehet a leghatékonyabb” – nyilatkozta lapunknak Koji László.