Razziát tartott a rendőrség a francia gazdasági minisztériumban, mert felmerült a gyanú, hogy a Paris Saint-Germain különleges adókedvezményt kapott a kormánytól a futballsztár Neymar 2017-es, Barcelonától történt átigazolása miatt.

A katari tulajdonban lévő PSG és a francia gazdasági minisztérium köré összpontosuló, egyre súlyosbodó botrány máris nyomás alá helyezte Gérald Darmanint – Emmanuel Macron kormányának egyik fajsúlyos tagját –, aki akkoriban költségvetési miniszter volt – írja a Politico.

A párizsi ügyészség elmondta, hogy a hétfőn történt razzia egy folyamatban lévő nyomozás része volt a PSG-vel kapcsolatban megvesztegetés és befolyással való üzérkedés gyanúja miatt, miután a Mediapart oknyomozó portál elsőként számolt be róla.

Rezsit akart csökkenteni a PSG, de unortodox módon

A francia ügyészek azt vizsgálják, hogy Neymar rekordösszegű, 222 millió eurós átigazolását hogyan adóztatták meg, miután a Mediapart és a Libération francia hírügynökségek beszámoltak a PSG vezetői és a francia gazdasági minisztérium tisztviselői közötti levélváltásokról és személyes találkozókról annak idején.

A francia csúcsklub attól tartott, hogy akár több tízmilliós adót kell kifizetnie a rekordátigazolás miatt, és a két szervezet által megszerzett dokumentumok szerint lobbizott a gazdasági minisztériumnál, hogy lefaragják ennek költségeit.

Az oknyomozó portál szerint a francia gazdasági minisztérium nem sokkal a PSG akkori kommunikációs igazgatója, Jean-Martial Ribes és Darmanin kabinetfőnöke közötti találkozót követően a PSG-nek tanácsot adott a hatályos adószabályok kijátszására.

A belügyminiszter szerint a francia állam kifejezetten jól járt

A hét elején Darmanin, aki jelenleg belügyminiszter, nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a történetet. Hangsúlyozta azonban, hogy a francia államkassza jól járt Neymar Párizsba igazolásával:

ha Neymar úr nem jött volna, nem fizettek volna adót, nem adtak volna el a nevével ellátott futballmezeket, és nem folytak volna be társadalombiztosítási járulékok.

Az ügy máris bírálatokat váltott ki, főleg a baloldali ellenzék részéről. A francia nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöki tisztét betöltő Eric Coquerel, az Engedetlen Franciaország képviselője azt kérte a gazdasági minisztériumtól, hogy tekintse meg azt az írásos feljegyzést, amelyben az adóhatóság állítólag megnyugtatta a PSG-t, hogy az üzlet után semennyi adót nem kell majd fizetnie.