Szeptemberben 1,3 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 13 százalékkal, az importoldalon 8,1 százalékkal nőtt – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben az export euróban számított értéke 5,1 százalékkal, az importé 19 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,1 milliárd euróval javult.

A kivitel értéke 12,8 milliárd eurót (4930 milliárd forintot), a behozatalé 11,5 milliárd eurót (4442 milliárd forintot) tett ki.

Így a szeptemberi külkereskedelmi mérleg többletünk 1,263 milliárd euró lett, ami júniusi 1,568 milliárd eurós történelmi rekord után a második legmagasabb havi többletet jelenti – szúrta ki a Portfolio.

A kivitel 76, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le – közölte a KSH.

Külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi, részletes adatait december 1-én közli második becslése alapján a KSH.

Nincs mese, Orbán Viktor merész jóslata valóra válik

A magyar miniszterelnök még tavaly októberben nyilatkozta, hogy 2023 végére a kormány egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Az Economx kérésére meghatározó hazai elemzők elővették a kockás füzetet, és kiszámolták, pontosan mekkora lehetett az áremelkedési ütem októberben. A szakértők többségének az jött ki, hogy még nem valósult meg Orbán Viktor jóslata, de novemberben nincs mese, egy számjegyűre olvad az infláció. Bővebben --->