Kuba a súlyos ellátási válság miatt segítséget kért az ENSZ Élelmezési Világprogramjától (WFP)  közölte a CubaDebate állami médiacsoport.

A tájékoztatás szerint a kért segítséggel akarja biztosítani a havannai kormány a gyerekek ellátását államilag támogatott tejporral. A karibi szigetország februárban hozta nyilvánosságra, hogy veszélybe került az államilag szubvencionált program a hazai termelés akadozása miatt.

Egy, a WFP által küldött 375 tonna tejport szállító hajót a napokban várnak Brazíliából.

A kubai hatóságok februárban számoltak be arról is, hogy hiány keletkezett búzából is, ami miatt az ártámogatott kenyér mennyiségét is csökkenteni kellett.

A gyerekeknek szánt tej- és kenyér fontos elemei a kubai jegyrendszernek, amelyet az 1959-es forradalom nyomán vezettek be, hogy elérhető áron biztosíthassák a lakosság ellátását alapvető élelmiszerekkel. A rendszer azonban a súlyos gazdasági válság miatt megingott. Kuba a koronavírus-járvány gazdasági hatásait és Donald Trump volt amerikai elnök idején szigorított szankciókat okolja a válságért.

Kubában fenruárban a gazdasági miniszter bejelentette, hogy nem lehet fenntartani a jelentős mértékben dotált üzemanyagárat, ami más országok áraival összehasonlítva a legolcsóbb a világon. Eközben Kubában a külföldi turisták száma még mindig csak 64 százaléka a 2019-es koronavírus-járvány előtti szintnek, a cukortermelés is visszaesett, és az országnak élelmiszert kellett importálnia. Itt írtunk a csapásokról többet >>>