Az idei év első felében mintegy 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb, mint egy éve – derül ki a Központi Statisziktai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Főként azokból a lakásokból épül kevesebb, melyeknek vállalkozók a kivitelezői.

Budapesten 2316 lakást adtak át, ez a szám 36 százalékkal kevesebb 2022 azonos időszakához képest. A vármegyeszékhelyeken is jelentős, 28 százalékos visszaesést mértek, a többi városban ez a szám 6,9 százalék.

Mindössze két régióban, Pesten és az Észak-Alföldön nem látni csökkenést: Pesten ugyanennyi, Észak-Alföldön 27 százalékkal több lakást vettek birtokba. A községekben azonban 9,2 százalékkal bővült a lakásépítés.

Bajban a vállalkozók

Az adatok alapján a visszaesés főként a vállalkozókat érintette, az általuk épített lakások száma 24 százalékot esett vissza, a természetes személyeknél ez az arány jóval kisebb, 5,3 százalékos.

Az újonnan birtokba vett lakások 48 százaléka családi házban, 4 százaléka lakóparkban, 45 százaléka pedig többlakásos épületben található. Értékesítési célra 60 százalékban, saját használatra 37 százalékban épültek. Ennek tekintetében arányeltolódás érzékelhető a saját célra épült lakások javára - jegyzi meg a KSH közleményében.

A friss adatok alapján a magyarok átlagosan 97 négyzetméteres alapterületű lakásokba fektetnek.

Egyelőre nem várható javulás

Az építendő lakások száma 39 százalékkal 10 880-ra csökkent 2023 első félévében az építési engedélyek és bejelentések alapján. Az építési kedv az összes településkategóriában csökkent, ennek hierarchiájában lefelé haladva egyre nagyobb arányban: a fővárosban 17, a vármegyeszékhelyen 38, a többi városban 47, a községekben 53 százalékkal kevesebb lakást terveznek építeni a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az építeni tervezett lakások száma egyedül Hajdú-Bihar vármegyében emelkedett minimálisan, az ország többi részén csökkent. A legnagyobb mértékben a Dunántúlon, 58 százalékkal, azon belül is Baranya vármegyében alig több mint a negyedére zuhant a kiadott engedélyek száma. Közép-Magyarországon 32, az Alföld és Észak nagyrégióban 29 százalékos a visszaesés.

A kiadott új építési engedélyek alapján várhatóan 47 százalékkal kevesebb lakóépület építését tervezik országosan, összesen 4238-at. A tervezett nem lakóépületek száma is elmaradt egy évvel ezelőttihez képest, ugyanakkor az ipari épületek alapterülete 42 százalékkal nőtt.