MOHU közleményében úgy fogalmaz, a januártól induló kötelező visszaváltási rendszerrel (nemzetközi megnevezéssel DRS, azaz Deposit Refund System) minden üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, ha a palackot visszaváltja.

Megjegyzik, hogy azokat a palackokat lehet majd visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval, valamint a korábbitól eltérő új vonalkóddal.

jogszabály 2024. június 30-ig biztosít átmeneti időszakot, amikor még forgalomba hozhatók az új, jelölés nélküli palackok. A visszaváltást kötelező gépi úton a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek biztosítani, amennyiben az üzlet forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. A rendszer a közlemény szerint önkéntesen csatlakozhatnak a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is, szintén gépi visszaváltóként.

Januárban már vihetjük vissza az üvegeket

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a kormány célja, hogy minél gyorsabban átállhassunk a körforgásos gazdaságra, ezért alakult át már júliustól a hulladékgazdálkodás, és vezették be a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.
Bővebben--->