A közlemény szerint a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő években tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. A válságok leküzdésével a kormány egyik elsődleges célja, hogy felgyorsítsa az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését – tették hozzá.

A kormány az új célokhoz igazítja a döntéshozó fórumok rendszerét is.

A Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével felálló költségvetési munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

Hangsúlyozták: a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát.

Jövőre a költségvetési hiány mértéke a GDP 2,9 százalékára mérséklődhet, míg 2026-ra 2 százalék alá kívánják csökkenteni a mutatót. Ehhez hasonlóan az államadósságot is mérsékelik: jövőre a GDP 66,7 százalékán alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá fogják csökkenteni

– áll a PM közleményében.

A költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő miniszter mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök politikai igazgatója.

Nagy baj, már a módosított hiánycélt sem biztos, hogy tartani tudja a kormány

Ezt egy hete Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt mondta. Szerinte a recessziós időszakban vagy a hiánycélt kell emelni, vagy megszorításokról kell dönteni. Erről itt olvashat többet >>>