Az akkumulátoripar hazai megjelenésével nemcsak egy új iparág születését láthatjuk hazánkban, hanem testközelből ismerhetjük meg a kínai óriásvállalatok működését, gyakorlatát, európai szemmel is nehezen felmérhető nagyságát. A magyar gazdaság jövője szempontjából sem mindegy, hogy ezek az iszonyúan tőkeerős cégek hogyan tudnak társadalmi szempontból érzékenyebbé válni.

Sajtótörténetinek titulálták maguk a szervezők is, hogy a kínai Huayou Cobalt csoport magyarországi leányvállalata, a BAMO Technology Hungary szintén kínai vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen válaszolt a magyar újságírók kérdésére. S itt természetesen nem a BAMO számlájára írható bármilyen elmaradás, hiszen az ácsi katódgyár bejelentése június 21-én történt csak meg. Az iparág kínai szereplői egyelőre csak kinyilatkoztatnak, semmint érdemben kommunikálnak.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited., ismertebb magyar nevén, a CATL erre talán a legjobb példa. A kínai akkumulátorgyár hazánk legnagyobb beruházását hozná Debrecenbe, háromezer milliárd forint értékben. Azonban a bejelentés sokkal inkább volt jellemző a távol-keleti viszonyokra, semmint ahhoz a tempóhoz, amit a magyar társadalom, és a politikai döntéshozó megszokhattak.

Ennek egyébként két oka.

Praktikum szempontjából másként nem nagyon lehetséges. A beruházásokért verseny zajlik egész Európában, a titkolózás ilyenkor sokat ér, másrészt egy-egy bejelentés még nem jelenti azt, hogy minden egyes (apró) részlet már ismert lenne. Pusztán a célfotó és az ünnepélyes éremátadás történik meg, a tervezgetés, sőt, az engedélyeztetés csak ezután kezdődhet meg.

Ám azt a kínaiak mát áttolják a magyar partnereikre.

A kínaiak/ázsiaiak (eddig jellemző) hozzáállása pedig a saját nagyságukból ered, ami aztán a nem túl hatékony kommunikációjukat eredményezi. Iparági forrásaink ezt úgy mutatták be nekünk, hogy a CATL ahhoz szokott, hogy ahova megy,

ott vörös szőnyeggel fogadják őket,

s mindenki örül a befektetett pénzüknek. Egészen szürreális visszagondolva, hogy a CATL képviselői képesek voltak csendben végigülni a debreceni botrányos, indulatoktól sem mentes közmeghallgatást, bármennyit is értve belőle, majd ezzel az élménnyel gazdagabban, ugyanolyan hallgatag módon hazamentek.

Azóta sem túl sokat foglalkozva a hátrahagyott közállapotokkal.

Ugyanis – ahogy arról szintén az ipart jól ismerők meséltek nekünk – a döntések minden esetben Kínában születnek meg, és ez egyelőre nem könnyíti meg az együttműködést.

Visszatérve Ácsra. A Huayou Cobalt 1,3 milliárd euró értékű magyarországi beruházását évekig tartó, titokban zajló tárgyalások előzték meg, ennek ellenére, még nincsenek konkrét építési tervek. Vannak ugyan Kínában szerkesztett vázlatok, de most még egy magyar tervezési irodára várnak, amely majd a következő fél évben papírra veti az ácsi álmokat. A tömeggyártás csak 2026-ban kezdődhet meg, ha minden a tervek szerint megy majd.

Ugyanakkor ezek a kínai cégek valóban érezhetik úgy, hogy ők biztosra mennek. A CATL a 2022-es teljesítményével a 105. legerősebb kínai cég lett (több mint 44 milliárd dolláros éves bevétellel), míg a Huayou Cobalt mindössze a 349. helyezést érte el.

Mindezt úgy, hogy világelsők a katódgyártás különböző szegmenseiben.

Sun Jun, a BAMO Technology Hungary vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az anyacég tavalyi bevétele meghaladta a nyolcmilliárd eurót. Ez mai árfolyamon számolva

3 055 927 952 000 forint.

  • Ez több mint kétszerese Magyarország 2024-es védelmi kiadásának (1309 milliárd forint),
  • és nem sokkal marad el például az oktatásra szánt 3430 milliárdtól.

Huayou Cobalt képes egy teljes termékláncot lefedni. Afrikában, Dél-Amerikában és Indonéziában bányásznak kobaltot, lítiumot és nikkelt, majd az alapanyagokat összegyűjtve akkumulátorokba katódot gyártanak, amelyeket vagy a saját mobiltelefonjaikban, vagy pedig más kínai akkumulátorgyárakban hasznosítanak. Az értéklánc végén pedig elvégzik az újrahasznosítást is.

Van még egy konkrét adatpár, amivel összehasonlíthatjuk Magyarország és a Huayou Cobalt teljesítményét. A kínaiaknak tizenhétezer bányász dolgozik (mindenestül hatvanezer alkalmazottuk van világszerte), míg hazánkban a KSH szerint mindössze ötezer-ötszáz vájár veszi fel a munkát.

De a Huayou Cobalt legalább úgy döntött, érdemes kommunikálnia a magyar nyilvánossággal.