Bár az utóbbi időszakban egyszámjegyű kamatfixálásokkal igyekezett az ÁKK elejét venni az állam számára már igen fájó PMÁP-kamatok elszállásának, így is több mint 7000 milliárd forintnyi prémium állampapír van a magyaroknál, ami igazi kamatesőt jelent az idén és jövőre is – összegezte a portfolio.hu.

A PMÁP állománya az infláció emelkedésének „köszönhetően” nőtt egyre nagyobbra, jelenleg a lakossági állampapírok állományának 70 százalékát ebben tartják a magyarok.

Alig egy év alatt csaknem 3000 milliárddal nőtt a PMÁP-befektetés.

A legtöbb PMÁP az idén bőven 18-19 százalék feletti kamatot ad majd. Az időarányosan felhalmozott kamathoz eddig is hozzáfértek a lakossági befektetők, hiszen a visszaváltás mindig bruttó árfolyam -1 százalékon történik (csak lejáratkor nincs ez a levonás), a kamatfizetés újdonsága az, hogy a kamat nem fial tovább ugyanebben az állampapírban.

Nem lesz könnyű éve az államkasszának a kamatfizetések miatt.

2024-ben mintegy 1200 milliárd forintot kell a PMÁP-okra kifizetnie az államnak, ennek 80 százaléka ráadásul az első negyedévben esedékes.

Mivel a prémium állampapírok harmada az idén februárban fizet kamatot, így a legnagyobb kamatkifizetések most várhatóak, a lap becslése szerint a következő pár napban több mint 480 milliárd forint landol majd a lakosság számláján.

Márciusban becslés szerint mintegy 240 milliárd forintnyi kamat kifizetése várható.

Az idei első negyedévben a PMÁP-ok utáni kifizetések meghaladják azt a 611 milliárd forintos összeget is, amelyet a kormány a választás előtt szja-kifizetésként osztott szét a lakosság körében 2022-ben.

Az év további részében már kisebb kamatfizetések jönnek a prémium állampapírnál, de a PMÁP-on felül az államnak számos más lakossági papír esetében is teljesítenie kell kifizetéseket, júniusban például lejárnak az első, 2019. júniusában indult MÁP Pluszok,  mindez gyakorlatilag egész évben 100 milliárd feletti kifizetést jelent a lakosságnak havi szinten. 

Várhatóan a kifizetések egy része visszaáramlik majd az állampapírpiacra, amellett, hogy a tőke is várhatóan bent marad a magas kamatozású sorozatokban.

Azok, akiknek a kincstárnál van értékpapírszámlájuk és oda kapják a következő napokban, hetekben a kamatokat két lehetőség közül választhatnak a pénzkiegyenlítésnél: 

  • Újrabefektetés
  • Rendelkezés esedékességfizetés módjáról

Az esedékességfizetésnél további két opció van:

  • Pénzszámla
  • Banki átutalás

Nagy lehetőséget tartogat az első negyedéves pénzeső a befektetési alapok számára is, hiszen tavaly több pénzt tettek ide a magyarok, mint állampapírokba.

A legnagyobb kereslet a kötvényalapok iránt volt, de több kategóriában is szép hozamokat lehetett elérni 2023-ban. Könnyen lehet, hogy idén már nem látunk olyan szép teljesítményeket, mint tavaly:

A pénz egy része a nyugdíjcélú öngondoskodást is beindíthatja, jelenleg három megtakarítási forma közül lehet választani:

  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Nyugdíj-előtakarékossági Számla

Aki pedig szeretné kombinálni az állampapír-megtakarításait a nyugdíjra való felkészüléssel, annak jó lehetőség lehet a Magyar Államkincstárnál februártól elérhető NYESZ-számla.