Az úgynevezett „atmoszferikus folyó" kiterjedt csapadékzóna a legsúlyosabb károkat Kalifornia déli részén okozta, ahol több helyen is áradásokat keltett.

  • Los Angeles városában vasárnap és kedd között mintegy 225 milliméternyi csapadék hullott le, ami megközelíti az egy teljes év átlagának megfelelő mennyiséget. A vasárnap és a hétfő a városban minden idők harmadik legcsapadékosabb két napjának számít. Csak Los Angeles térségében 307 földcsuszamlásról és sárlavináról tettek bejelentést.
  • Santa Barbara megyében az esőzés alámosott több épületet egy magasparton, aminek következtében mintegy 45 embert telepítettek ki. Az államban több tucat épület esetében rendeltek el statikai felülvizsgálatot, hogy továbbra is biztonságban lakhatók-e.

Gavin Newsom kormányzó az állam több déli megyéjében a hétvégén veszélyhelyzetet hirdetett megelőzési és mentési munkálatok megkönnyítésére.

hatóságok az állam több részén is arra kérték a lakosságot, hogy ne induljanak el autóval, ennek ellenére több járművet utasokkal együtt kellett az elárasztott utakról kimenteni. Az eddig bejelentett hat halálos áldozat közül négy Kalifornia északi részén vesztette életét kidőlő fák miatt, két ember pedig a leghevesebb esőkkel sújtott déli területeken halt meg.  

Kaliforniában a viharos időjárással hozzák összefüggésbe egy katonai helikopter lezuhanását. A jármű roncsait szerdán találták meg, a fedélzetén utazó 5 tengerészgyalogos sorsát egyelőre nem közölték, ahogy az eset pontos okait sem. Az állam területén fák kidőlése miatt 250, míg alámosott utak miatt 160 esetben kellett kivonulnia a mentőegységeknek.

Az összegzések szerint a Kalifornia állam északi hegyvidéki területén – Ward Mountain és Palisade Tahoe térségében – a legerősebb széllökések meghaladták, illetve megközelítették az óránkénti 250 kilométeres sebességet, és még több helyen 200 kilométeres sebesség közelében voltak.

 

 

 

Míg 2022 a történelmi aszály, 2023 a nagy viharok éve volt - írta a HungaroMet Zrt. elemzésében. Napra pontosan megmutatjuk, milyen nehézségekkel küzdöttünk az év során. Itt olvashatja a részleteket >>>