A lefoglalásra március 14-én került sor a francia haditengerészet szerdai közleménye szerint. A kokainfogás értékét 695 millió euróra (274 milliárd forint) becsülték. Azt nem közölték, hogy a hajót melyik ország felségvizein fogták el.

A francia kábítószer-kereskedelem elleni ügynökségek az amerikai kábítószer-ellenes ügynökséggel együtt vettek részt a rajtaütésben. A zsákmány felülmúlja a 2019-ben a Zöld-foki szigeteken lefoglalt 9,6 tonnás mennyiséget – számolt be róla a Reuters.

Nyugat-Afrika régóta a Latin-Amerikából Európába érkező kokain tranzitútvonalának számít. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint a régióban végrehajtott nagy lefoglalások az európai kereslet növekedésének és az új útvonalakat kereső kereskedőknek tudhatók be.

Március elején a portugál hatóságok lefoglaltak 1,3 tonnányi, fagyasztott halakba rejtett kokaint és letartóztattak hét embert a Latin-Amerikával folytatott kábítószer-kereskedelemben részt  bűnszervezetek felszámolására indított akció keretei közt. Az Ecuadorból érkező drogszállítmányra a Lisszabon északi részén lévő kikötői raktárban találtak rá.