Kontinensünk déli felének időjárását anticiklon alakítja, így arrafelé napos, száraz idő van, a csúcshőmérséklet jellemzően 15-20 fok között alakul – írja jelentésében a HungaroMet. Északon ezzel szemben markáns ciklon helyezkedik el, középpontjával a Norvég-tenger felett.

Ennek melegfrontja a Balti-tengeren át Közép-Európáig, hidegfrontja Svédországon és a Brit-szigeteken át húzódik.

Ezen frontok mentén, illetve egész Skandináviában sok a felhő, és több helyen esik az eső, Észak-Európában és a hegyekben havazik. A legtöbb csapadék a Skandináv-hegységben van, ahol helyenként 40-70 mm is előfordul. Vasárnap estig a Kárpát-medence a fent említett anticiklon peremén helyezkedik el, a változó felhőzet mellett szeles és enyhe idő lesz a jellemző.

Itthon a hétvége további részében mindenütt megnövekszik a felhőzet, éjjel már közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de elsősorban délnyugaton, valamint keleten továbbra is lehetnek kevésbé felhős körzetek.

Vasárnap a felhőátvonulások mellett az ország északi felében több, délen kevesebb lesz a felhő. Estétől azonban mindenütt megnövekszik a felhőzet. Éjjel és vasárnap napközben helyenként gyenge eső, zápor előfordulhat, vasárnap estétől északon már összefüggőbbé válik a csapadékzóna. Az északnyugati szél az északnyugat-délkeleti szélcsatornában végig erős marad, időszakosan viharos lökések is kísérhetik az Észak-Dunántúlon, valamint a Dunakanyar térségében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között valószínű, de a kevésbé szeles, illetve kevésbé felhős délnyugati és északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet, arrafelé gyenge fagy is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 16 fok között változik.

Hétfőn sok felhő lesz felettünk, kisebb eső, zápor többségében az ország északkeleti felén alakulhat ki – írja az Időkép. Az erős északnyugati szél egyre több helyen viharossá fokozódhat. Tovább enyhülnek az éjszakák, fagy már sehol sem valószínű. A csúcshőmérséklet 9 és 16 fok között alakulhat.

Kedden már naposabb időre van kilátás, említésre méltó csapadék sehol sem várható. A szél délnyugatira fordul, és még többfelé lesz élénk, északkeleten erős. Délután 11 és 18 fok közé melegedhet a levegő.