A Moody's Londonban péntekre virradó éjjel bejelentett döntése a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamú szuverén izraeli adósságállomány „A1" besorolására vonatkozik.

A lépés ugyanakkor nem érinti azt az izraeli adóssághányadot, amelyre az Egyesült Államok visszavonhatatlan és szükség esetén bármikor igénybe vehető garanciát vállalt. Ezeket a kibocsátásokat a Moody's továbbra is a lehetséges legjobb „Aaa" minősítéssel tartja nyilván, az amerikai államadósság-kötelezettségekre érvényes, stabil kilátású „Aaa" besoroláshoz hasonlóan.

A többi izraeli államadósság-részre bejelentett leminősítési felülvizsgálatot a Moody's azzal indokolta, hogy jóllehet Izrael adósprofilja ellenállónak bizonyult a múltbeli terrortámadásokkal és katonai konfliktussal szemben, a mostani fegyveres konfliktus súlyossága azonban hosszabb ideig tartó érdemi hatást gyakorolhat az izraeli adóskondíciókra.

A hitelminősítő közölte:

a megfigyelés időtartama alatt elemezni fogja, hogy a konfliktus megszakítja-e vagy visszafordítja-e az izraeli adóspozíció mérőszámainak korábbi kedvező folyamatait.

Izrael a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 4,5 százalékát költi védelmi kiadásokra, számottevően többet, mint más OECD-országok. Jóllehet a GDP-arányos védelmi ráfordítások az elmúlt húsz évben csökkentek, a múltbeli erőszakcselekmények idején azonban rendszerint emelkedtek, és valószínűleg ez történik a mostani konfliktus nyomán is – áll a Moody's elemzésében.

A Hamász támadása előtt a Moody's a GDP 2 százaléka körüli államháztartási hiányt várt Izraelben, de a cég pénteki helyzetértékelése szerint a magasabb védelmi kiadások növelhetik a deficitet.

A Moody's becslése szerint a munkaviszonyban álló izraeli lakosság 8 százalékát hívták be katonai szolgálatra, de a hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ennek önmagában nem lesznek szükségszerűen adósminőségi kihatásai.

Az izraeli gazdaság a múltbeli konfliktusokból viszonylag gyorsan kilábalt, és dinamizmusát alátámasztja a sokszínű magas technológiájú szektor, amely a növekedés fő hajtóereje.

A jelenlegi konfliktus azonban súlyosabb az elmúlt néhány évtized hasonló epizódjainál, és emiatt megvan a kockázata az erőforrások átirányításának, a beruházások visszaesésének és a bizalom szertefoszlásának, e tényezők pedig gyengíthetik az izraeli gazdasági kilátásokat – áll a Moody's elemzésében.

Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-besorolásait a Fitch

A nemzetközi hitelminősítő gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére. Bővebben >>>