Az ausztrál Qantas légitársaság is elkerüli a jövőben az iráni légteret a közel-keleti feszültség fokozódása miatt. Szombaton bejelentették: a repülési útvonalakat átmenetileg módosítják, Perthből Londonba irányítják át hosszú távú járatokat, a változásokról közvetlenül is értesítik az ügyfeleket. 

Ezzel a Qantas más nagy légitársaságokat követ, mint például a Lufthansa és az Austrian Airlines, amelyek már a héten jelezték, hogy az utasok és a személyzet biztonsága érdekében változtatnak az útvonalaikon.

A döntést várhatóan több légicég is meghozza. 

A német nemzeti légitársaság péntek esti közlése szerint felmérték a kockázatokat, ez alapján jövő csütörtökig meghosszabbítják a Frankfurt és Teherán közötti járatok felfüggesztését, ami április 6. óta van érvényben. Korábban többször határoztak így a Lufthansánál, például 2020 januárjától hónapokig szünetelt a teheráni útvonal, miután a közelben lelőttek egy ukrán utasszállító gépet.

Figyelmeztetik az európaiakat

A háttérben Irán közelmúltbeli, Izrael elleni fenyegetései állnak. 

A közel-keleti helyzet azóta romlott tovább, hogy április 1-jén izraeli támadás történt egy iráni konzuli épület ellen Damaszkuszban, Szíriában. Az akcióban 16 ember vesztette életét, köztük az Iráni Forradalmi Gárda két tábornoka. Az iráni vezetés azóta megtorlással fenyegeti Izraelt. 

Miközben Joe Biden amerikai elnök pénteken kijelentette a Fehér Házban, hogy az USA segít megvédeni Izraelt, és fokozza katonai jelenlétét a térségben, több európai ország külügyminisztériuma felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Iránt

A berlini külügyminisztérium például a németeket figyelmeztetve közölte, hogy a jelenlegi feszültség a térségben a hirtelen eszkaláció kockázatát jelenti. 

Nem zárható ki, hogy ez a légi, szárazföldi és tengeri szállítási útvonalakat is érintheti, ennek megfelelően nem javasolt az iráni tartózkodás, mert a be- és kiutazásokban zavarok lehetnek – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Németország mellett Ausztria is az ország elhagyására szólította fel a honfitársait a következő napokban jellemző, fokozott háborús kockázatok miatt. 

Emellett több ország, köztük Nagy-Britannia és Franciaország utazási figyelmeztetéseket jelentetett meg. Szombaton Hollandia is bejelentette, hogy vasárnap bezárja teheráni nagykövetségét.

Beindult az utasforgalom a németeknél

Nem okoztak veszteséget a frankfurti reptéren a Lufthansánál hetekig húzódó sztrájkok, sőt, húsvét havában nőtt a légi közlekedés forgalma Németország legnagyobb repülőterén. Az üzemeltető Fraport AG közlése szerint ugyan márciusban 2200 járatot kellett törölni Frankfurtban a sztrájkok miatt, ami közel 300 ezer utas érintett, ennek ellenére 7,8 százalékkal nőtt az utasok száma az előző év márciusához képest. A hatást egyértelműen a húsvéti ünnepek érték el, igaz ugyanakkor, hogy a havi forgalom 17,6 százalékkal még mindig elmaradt a 2019-es szinttől. Eközben nőtt a Fraport AG részesedése a nemzetközi piacon. Kétszámjegyű növekedést produkált az utasforgalomban a portfóliójukba tartozó 14 görög regionális repülőtér, a perui főváros, Lima, illetve a török Antalya repülőtere, továbbá a szlovéniai ljubljanai légi kikötő. Kevesebben utaztak márciusban a bulgáriai Twin Star Burgasz és Várna repülőtereken, továbbá a brazil Fortalezai és Porto Alegre-i reptereken.